Gemeente Heuvelland wint 2 awards op finale ‘groene lente’

© EF
Redactie KW

De Vlaamse Milieumaatschappij beloont jaarlijks de beste projecten rond openbaar groen. De gemeente Heuvelland viel dit jaar tweemaal in de prijzen.

De gemeente Heuvelland zond de nieuwe centrale begraafplaats in Kemmel in. De jury waardeerde het project, en bekroonde het tot beste begraafplaats-project van Vlaanderen. Daarnaast kreeg de gemeente de “zonder is gezonder”-award van de VMM. Die award bekroont de gemeente die grote inspanningen levert om het openbaar domein goed te beheren zonder herbiciden te gebruiken. Voor onze grote inspanningen op de begraafplaatsen en specifiek de inrichting van Kemmel kregen we die award.

Opsteker

Schepen van milieu Jean-Pierre Geelhand de Merxem: “We zijn bijzonder trots dat dit mooie project ook in Vlaanderen gewaardeerd wordt. Bekroond worden als beste nieuwe begraafplaats in Vlaanderen is toch een heel mooie waardering voor de realisatie. Ook de “zonder is gezonder”-award is een mooie opsteker voor onze groendienst, die dagelijks in de weer is om het openbaar domein te onderhouden zonder herbiciden te gebruiken. De vele inspanningen om alle begraafplaatsen helemaal in te zaaien werpen nu zijn vruchten af.

Haiku

Het ontwerp van de begraafplaats is van bureau voor vrije ruimte. De ontwerpers hadden 2 belangrijke uitdagingen, namelijk het hellend terrein en een passend ontwerp maken naast de Britse begraafplaats die ernaast ligt. Het ontwerp is een sobere realisatie, met heel veel aandacht voor duurzaamheid. Het terrein werd onderverdeeld in een aantal “kamers”, met telkens hellingen om het terrein af te dalen. Beneden het terrein werd een mooie afscheidsruimte ingericht met een treffende Haiku van de Heuvellandse bergdichter. Die gaat als volgt:

Een geliefde boom

Uit mijn landschap verdwenen

Nooit meer hetzelfde

Bijvriendelijk

De afscheidsruimte geeft uit op een waterpartij die uitnodigt tot rust en bezinning. De beplanting refereert aan de naastliggende Britse begraafplaats. Het zijn struiken en bomen die allemaal bijvriendelijk zijn. De terreinen die voorlopig niet gebruikt worden, werden ingezaaid met bloemenweides in afwachting tot gebruik.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier