Gemeente geeft fiat voor waterpark op Vijverhof, buurt zorgt meteen weer uitstel

Hoewel de gemeente een tijdelijke vergunning gaf voor de kabelbaan, lijkt het Vijverhof nog een rustige zomer tegemoet te gaan. © SLW
Stefaan Lernout

De zaakvoerder van het Vijverhof krijgt van de gemeente Wevelgem een omgevingsvergunning voor zijn plannen met de site, maar enkel voor deze zomer tot en met 30 september 2019. De buurt reageert meteen en dient beroep in bij de deputatie, een procedure die doorgaans 120 dagen duurt. Dat betekent dat de nieuwe eigenaar zijn plannen mag opbergen tot na de zomer.

Het water van het Vijverhof ligt er al een tijdje vrij rimpelloos bij. Tien jaar geleden verhuisde het waterskiteam WVST (West-Vlaams Show Team), naar andere oorden. De waterskisport was niet meer rendabel volgens zaakvoerder Filip Cuvelier. Stéphane Fiefvet van Ice Mountain zag andere mogelijkheden. Hij wil van de waterplas een aquapark maken. Met onder meer een kabelbaan voor wakeboarden en waterski.

Aanvankelijk was de opening van het vernieuwde Vijverhof voorzien in april 2019. Helaas voor de eigenaars verloopt niet alles zoals verhoopt.

Negatieve effecten

Door nu een tijdelijke en beperkte omgevingsvergunning te verlenen, wil de gemeente de zaakvoerder tegemoetkomen in de uitvoering van zijn plannen, maar meteen ook nagaan wat de mogelijke impact op de buurt kan zijn. Daar knelt precies het schoentje volgens de advocaat van de omwonenden. Het is vooral problematisch dat er een vergunning wordt verleend waarin wordt toegegeven dat er negatieve effecten zijn. Volgens de raadsman dienen de effecten op voorhand nagegaan te worden en desnoods gemotiveerd weerlegd te worden. Pas in dat geval kan een vergunning verleend worden.

Dus tekent de buurt beroep aan bij de deputatie van de provincie West-Vlaanderen. Door dit beroep mogen de werken pas starten na de uitspraak van de deputatie, een procedure die doorgaans 120 dagen duurt. Dat betekent dat de termijn van de omgevingsvergunning meteen verstreken is en er deze zomer nog niet gewakeboard wordt op de plas.

De omwonenden hoeven zeker niet de stroom auto’s te verwachten die zij voorspellen – Chris Verghote, nieuwe eigenaar Vijverhof

De omwonenden vrezen voor mobiliteitsproblemen door de extra recreatie die aangeboden wordt. Vooral het verkeer dat van de autosnelweg via de Vinkestraat naar het Vijverhof rijdt, zou voor overlast zorgen.

Chris Verghote, marketing manager van Ice Mountain Adventure Park Komen, die de nieuwe eigenaar wordt van het Vijverhof, vindt die reactie sterk overdreven. “Het is de bedoeling dat er deze zomer een lightversie komt van wat het aquapark in de toekomst zou moeten worden. Alles binnen de beperkingen van de omgevingsvergunning die de gemeente heeft toegekend. Het verkeer zal heel erg meevallen, de omwonenden hoeven zeker niet de stroom auto’s te verwachten die zij voorspellen. Als voorbeeld neemt Chris Verghote de omgeving van Ice Mountain zelf, waar dit nog niet tot problemen leidde. “Het zal een meerwaarde worden voor de buurt”, is hij overtuigd.

Losse eindjes

De buurtbewoners die zich verzetten tegen de komst van het aquapark hebben als protest de zeeroversvlag gehesen. De meesten hebben een eigen pier die uitgeeft op de vijver. Een van de buren bevestigt dat de plannen ook bij hem insloegen als een bom. Net zoals andere buren kreeg hij van Filip Cuvelier, die volgens hem nog steeds de eigenaar is, de garantie dat hij zich vrij mag bewegen over de volledige oppervlakte van de vijver.

Hij betreurt dat het zover is moeten komen en beklemtoont de goede verstandhouding die er steeds geweest is tussen de buren en de uitbaters van het Vijverhof. Als die laatsten hun plannen doordrukken, is het gedaan met de rust. Voor het zover is, moeten er nog wat losse eindjes aan elkaar worden geknoopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier