De Haan roept alle tweede verblijvers op om thuis te blijven. "De enige kans om de zomer nog te redden, is nu thuis te blijven", benadrukt burgemeester Wilfried Vandaele. Het gemeentebestuur stuurt intussen ook geen facturen meer uit.

"Neem het risico niet!"

Volgens burgemeester Wilfried Vandaele zal de lokale politie tweede verblijven ook effectief controleren. "De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat naar uw tweede verblijf komen, geen essentiële verplaatsing is en dus niet toegelaten is. Volgens de laatste berichten die ik vanmorgen kreeg, zal de politie daar ook op controleren en mensen zullen teruggestuurd worden. Neem dat risico niet. De enige kans om de zomer nog te redden, is nu thuis blijven", roept hij op.

Ondertussen besliste het schepencollege van De Haan ook om voorlopig geen facturen meer uit te sturen. "Mensen hebben nu wel andere zorgen aan hun hoofd", zegt de burgervader. Facturen helemaal kwijtschelden, is op vandaag echter niet aan de orde. "We moeten afwachten hoe de crisis verloopt en dan de balans opmaken. Het is belangrijk eerst te weten welke ondersteunende maatregelen de federale en Vlaamse overheid uiteindelijk allemaal nemen. Dan pas kunnen we met kennis van zaken kijken waar nog extra ondersteuning nodig is."

Deze crisis zal ook voor onze gemeente extra uitgaven aan de ene kant, en minder inkomsten aan de andere kant meebrengen

Volgens schepen van Financiën Christine Beirens beschikt de gemeente over een buffer. "Deze crisis zal ook voor onze gemeente extra uitgaven aan de ene kant, en minder inkomsten aan de andere kant meebrengen. We hebben echter een buffer waarmee we de komende maanden door kunnen komen. Voor mensen die het nu al financieel moeilijk hebben, kan onze maatregel een duwtje in de rug zijn."

Geen facturen insturen

'Voorlopig geen facturen uitsturen', dat betekent onder andere dat de belastingen op tweede verblijven, de milieubelastingen en inname openbaar domein voorlopig niet geïnd worden, en dat bijvoorbeeld ook aanmaningen met betrekking tot onbetaalde facturen voorlopig niet gebeuren. In De Haan gaat het om een bedrag van 8,1 miljoen euro.

De Haan roept alle tweede verblijvers op om thuis te blijven. "De enige kans om de zomer nog te redden, is nu thuis te blijven", benadrukt burgemeester Wilfried Vandaele. Het gemeentebestuur stuurt intussen ook geen facturen meer uit. Volgens burgemeester Wilfried Vandaele zal de lokale politie tweede verblijven ook effectief controleren. "De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat naar uw tweede verblijf komen, geen essentiële verplaatsing is en dus niet toegelaten is. Volgens de laatste berichten die ik vanmorgen kreeg, zal de politie daar ook op controleren en mensen zullen teruggestuurd worden. Neem dat risico niet. De enige kans om de zomer nog te redden, is nu thuis blijven", roept hij op.Ondertussen besliste het schepencollege van De Haan ook om voorlopig geen facturen meer uit te sturen. "Mensen hebben nu wel andere zorgen aan hun hoofd", zegt de burgervader. Facturen helemaal kwijtschelden, is op vandaag echter niet aan de orde. "We moeten afwachten hoe de crisis verloopt en dan de balans opmaken. Het is belangrijk eerst te weten welke ondersteunende maatregelen de federale en Vlaamse overheid uiteindelijk allemaal nemen. Dan pas kunnen we met kennis van zaken kijken waar nog extra ondersteuning nodig is." Volgens schepen van Financiën Christine Beirens beschikt de gemeente over een buffer. "Deze crisis zal ook voor onze gemeente extra uitgaven aan de ene kant, en minder inkomsten aan de andere kant meebrengen. We hebben echter een buffer waarmee we de komende maanden door kunnen komen. Voor mensen die het nu al financieel moeilijk hebben, kan onze maatregel een duwtje in de rug zijn." 'Voorlopig geen facturen uitsturen', dat betekent onder andere dat de belastingen op tweede verblijven, de milieubelastingen en inname openbaar domein voorlopig niet geïnd worden, en dat bijvoorbeeld ook aanmaningen met betrekking tot onbetaalde facturen voorlopig niet gebeuren. In De Haan gaat het om een bedrag van 8,1 miljoen euro.