Gemeente De Haan aan tafel met Aquafin na overstroming in Wenduine

Volgens Aquafine heeft de wateroverlast van het voorbije weekend te maken met een ongewoon hevige neerslag. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Na de overstromingen in Wenduine van afgelopen zondag, zat het gemeentebestuur dinsdag al samen met de verantwoordelijken van Aquafin.

“Die legden uit dat de wateroverlast van het voorbije weekend echt wel te maken had met een ongewoon hevige neerslag, en niet met een gebrekkig functioneren van de installaties van Aquafin aan de Manitobawijk. Zij ontkennen de stelling van buurtbewoners dat de pompen te laat aansloegen”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA).

Op 17 juni liepen er in de Neptunuswijk in Wenduine al kelders en garages onder. “Toen was de oorzaak duidelijk: als er na een lange periode van droogte plots een hevige regenval is, dan spoelen alle vuil, bladeren, hondenpoepzakjes … naar het pompstation en verstoppen de pompen. De verzekering van Aquafin neemt hiervoor de verantwoordelijkheid, maar ditmaal is het volgens Aquafin dus een ander verhaal. Net omdat er stortbuien voorspeld waren, werden de filterkorven vrijdag én zaterdag schoongemaakt. Alle pompen bleken volgens Aquafin goed te functioneren.” Omdat er werken bezig zijn aan de pompen en de elektriciteit in het pompstation, staan er vervang- en reservepompen. “Maar ook deze functioneerden volgens Aquafin normaal”, aldus Vandaele.

Het gemeentebestuur gaat nu samen met Aquafin en Farys bekijken hoe nieuwe waterellende vermeden kan worden. “Dat blijkt niet zo eenvoudig: de systemen in ons land zijn berekend op een hevige stortbui eens in de twintig jaar, en zondag viel er veel meer neerslag als bij zo’n twintigjarige piek. Het hele riool- en afwateringsstelsel laten aanpassen, zou een gigantische kost zijn voor onze gemeente“, zegt schepen van Openbare Werken Marleen Desoete (Vooruit).

Eenvoudige ingrepen

Alle diensten die betrokken zijn bij het waterbeheer in de gemeente, dat zijn onder andere Aquafin en Farys, gaan binnenkort samenzitten om na te denken over eenvoudige ingrepen die kunnen helpen. “Zo wordt er gedacht aan een extra bufferbekken, een extra pomp, enzovoort. Wij vragen geen wetenschappelijke studie van drie jaar, maar een zo concreet en eenvoudig mogelijke ingreep. Op de lange termijn is het ook echt belangrijk dat er minder wordt verhard, zodat het water in de grond kan sijpelen. Maar dat is een werk van lange adem en biedt dus geen onmiddellijke oplossing”, aldus nog burgemeester Vandaele.

Intussen zijn de gemeentelijke diensten zo goed als klaar met het ophalen van ondergelopen spullen bij de getroffen inwoners. Volgens schepen van Werken in Eigen Beheer Christine Beirens deden meer dan zestig inwoners daarvoor een beroep op de milieudienst van de gemeente.

“Daarnaast zijn er ook heel wat mensen die zonder het te melden, hun spullen meegaven toen ze de vrachtwagen voorbij zagen komen. Dat is jammer, want daardoor heeft het gemeentebestuur ook geen goed zicht op het aantal getroffenen en op de schade. Maar het belangrijkste is dat we als gemeente de mensen die slachtoffer werden van de wateroverlast op die manier toch kosteloos een beetje konden helpen“, klinkt het. Uit voorzorg laat het gemeentebestuur op het hele grondgebied de afvoerputjes in het wegdek nog eens extra reinigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier