Gemeente betaalt de huur van het private vissersmuseum in de Kasteelstraat

Gemeente De Panne betaalt de huur van dit private vissersmuseum in de Kasteelstraat. (foto GUS)
Redactie KW

De gemeenteraad van De Panne keurde de huurovereenkomst goed tussen de gemeente en de eigenaar van het pand in de Kasteelstraat waar het vissersmuseum is ingericht. Elke maand betaalt de gemeente 500 euro huur en neemt het ook de kleine herstelwerken voor zijn rekening.

In het verleden gaf de gemeente al een huursubsidie van 300 euro aan de vrijwilligers die het museum coördineren. De huidige meerderheid beslist nu om de eigenaar van het pand maandelijks 500 euro huur te betalen alsook de kleine instandhoudingswerken in eigen beheer uit te voeren. Het contract loopt over zes jaar maar van zodra de vereniging stopt met het museum stopt ook de huurovereenkomst. In het museum tref je een rijke collectie foto’s, archiefstukken en materiaal aan die het visserijverleden uitbeelden. Er is ook een atelier aan verbonden waar een replica van een oude vissersboot wordt gemaakt.

Opwaarderen

“Dit is geen topmuseum”, weet cultuurschepen Cindy Verbrugge (N-VA). “Maar we willen het wel opwaarderen omdat de visserij deel uitmaakt van onze geschiedenis. Grote bouwwerken zullen we niet uitvoeren maar wel kleine zaken die nodig zijn voor de veiligheid. De Verenigde Commerçanten van de Kasteelstraat ondersteunen mee het museum dat gerund wordt door een aantal vrijwilligers. De gemeente zal het museum niet zelf uitbaten maar zal het wel mee opnemen in de toeristische promotie. De huurovereenkomst keuren we vandaag al goed omdat het huidige contract afloopt op het einde van deze maand. Er volgt nog een samenwerkingsovereenkomst met de vereniging Panneboot P1 waarin we een aantal voorwaarden zullen beschrijven.”

Eén van die voorwaarden zou volgens raadslid Dina Nevens (Het Plan-b) ruimere openingsuren moeten zijn. Pol George (CD&Vplus) volgt haar. Hij stelt zich ook vragen bij de kosten die aan de instandhouding van dat oude gebouw zijn verbonden. Schepen van Erfgoed Nicolas Luyssen (Het Plan-b) is vooral blij dat de vereniging zijn thuis kan behouden en hoopt dat nog meer bezoekers de weg vinden naar het museum.

Omdat er te veel onduidelijkheden zijn volgens de oppositie onthield die zich bij de stemming. (GUS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.