Gemeente Avelgem wil Kringloopwinkel redden

© JS
Redactie KW

Het college van burgemeester en schepen van Avelgem heeft de Kringloopwinkel in de gemeente van een vroegtijdige sluiting behoedt. De panden waar de winkel in gehuisvest is, staan te koop. Het college heeft nu de goedkeuring gevraagd aan de gemeenteraad om over te gaan tot aankoop deze panden.

Recentelijk zette privé-eigenaar BVBA Mortier-Bossuyt zijn panden in de Doorniksesteenweg te koop. In een deel van dat gebouw bevindt zich momenteel de Avelgemse kringloopwinkel, die de ruimte huurt, in andere delen zijn er goed onderhouden polyvalente ruimtes. Bij een verkoop van de panden zou de kringloopwinkel dus kunnen verdwijnen.

“En dat wilden we absoluut vermijden”, is Avelgems burgemeester Lut Deseyn duidelijk. “De kringloopwinkel is op verschillende manieren belangrijk voor onze gemeente. Zo is er de sociale tewerkstelling. In de kringloopwinkel kunnen mensen terecht die elders moeilijk werk vinden. Later kunnen zij dan opnieuw doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Ten tweede is er de ligging van de winkel, dat zich vlak tegenover de sporthal bevindt. We kampen al een tijdje met een tekort aan parkeerplaatsen rond de sporthal, en ook hierbij kan de kringloopwinkel -via een groene, niet verharde parking- soelaas bieden. Tenslotte is de kringloopwinkel ook gewoon een geliefde trekpleister in deze streek: er komen enorm veel mensen over de vloer.”

Delta haakt af, gemeente spring in de dans

De gemeente zat eerst nog samen met Delta-groep, de groep die onder meer VZW Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen beheert, maar die gesprekken waren geen lang leven beschoren. “We vroegen hen of zij eventueel bereid waren de panden van de kringloopwinkel te kopen, maar Delta kon naar eigen te weinig zekerheid aangaande subsidies en reglementering van kringloopwinkels garanderen om zich op langere termijn te engageren. Daarop besloten we om het heft dan maar zelf in handen te nemen, en zo deze strategische aankoop te realiseren.”

Niet alleen zorgt de gemeente er zo voor dat de kringloopwinkel zal blijven voortbestaan, met de aankoop verschaft het zich ook meteen enkele polyvalente ruimtes aan waar bepaalde diensten in terecht kunnen. “Welke dat zijn, weet ik nog niet exact”, aldus burgemeester Deseyn. “Het is wel zo dat we prille plannen hebben rond een Cultuursite in Avelgem. Om dit idee te realiseren zouden sommige diensten tijdelijk naar de panden aan de Doorniksesteenweg kunnen verhuizen. Daar is echter nog geen zekerheid rond. Voor de polyvalente ruimtes zijn we nog volop op zoek naar een meer permanente functie.

Schatter

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad de goedkeuring voor de aankoop. Op maandag 28 oktober zal de knoop worden doorgehakt. Mits groen licht van de gemeenteraad zal de schatter van het aankoopcomité een bod voorbereiden.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier