Gemeente Alveringem wil geen jaren wachten om Dorpshuis aan te passen

Burgemeester Gerard Liefooghe en schepen voor Patrimonium Johan Albrecht voor het pand. “Isoleren is hier niet essentieel”, oordeelt men. (foto AB)©Anne Bovyn
Burgemeester Gerard Liefooghe en schepen voor Patrimonium Johan Albrecht voor het pand. “Isoleren is hier niet essentieel”, oordeelt men. (foto AB)©Anne Bovyn
Redactie KW

Nu de gemeente Alveringem voor 109.500 euro eigenaar is geworden van het voormalig schoolhuis begint het schepencollege zich stilaan te beraden over de toekomst van het gebouw. Dat het Dorpshuis naar beneden verhuist, staat vast.

Om een goed zicht te krijgen op de noodzakelijke aanpassingen ging eind januari het schepencollege ter plekke om samen met de leden van het Dorpshuis vzw Luc Decorte en Magda Hauspie het gebouw te inspecteren. In het voormalig schoolgebouw is immers al decennia de lokale gemeenschapszaal ondergebracht. Tot vorig schooljaar werd er in een klaslokaal beneden nog beperkt onderwijs gegeven. Nu de wijkafdeling er wegens onvoldoende kinderen opgedoekt is, zal het Dorpshuis op termijn naar beneden verhuizen. Een verbetering is dat voor oude en minder mobiele bezoekers die nu moeite hebben om de trappen te doen, of ze zelfs helemaal niet meer kunnen doen.

Geen isolatie

Omdat de vorige eigenaar Decanale Werken al die jaren weinig of geen kosten aan het gebouw heeft willen doen, is het gebouw aan een stevige opfrissing toe. De gemeente zal dus kosten moeten maken om het in orde te zetten voor de komende vijftien jaar.

Al wil de burgemeester ook niet meer geld spenderen dan nodig. Het voorstel van oppositiefractie PRO om het gebouw te isoleren, wordt bijvoorbeeld niet weerhouden wegens niet essentieel. “Het gebouw is inderdaad niet geïsoleerd”, reageert burgemeester Gerard Liefooghe. “Niettemin lukt het om ‘s winters de ruimte die gebruikt wordt voor een kaarting of maaltijd, goed te verwarmen. Het gebouw heeft dikke muren en dat helpt tegen de kou. Beneden zijn twee klaslokalen. In het grootste van de twee voorzien we om het Dorpshuis onder te brengen. Na het plaatsen van een toog zou de ruimte ongeveer even groot moeten zijn als dat nu boven het geval is. Het dossier is nog niet opgestart, maar we willen ook er ook geen jaren mee wachten.”

Lijstje

Omdat de gemeenschapszaal in de toekomst op het gelijkvloers zal zijn, zal de bovenverdieping na de verhuizing niet meer actief gebruikt worden.

Wat nu al op het lijstje staat van werken is nieuwe ramen in dubbel glas, nieuwe deuren, nieuwe elektriciteit, de installatie van verwarming op gas – er was een moderne kachel beneden maar die was eigendom van de vrije basisschool die hem op 30 juni meenam. Daarnaast komen er ook aanpassingswerken aan het sanitair en de sloop van de garage voor het gebouw.

(AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.