Gemeenschapswachten en wijkinspecteurs zullen nauwer samenwerken in Menen

Er waren flink wat betrokkenen aanwezig bij de voorstelling, iedereen schaarde zich na afloop rond burgemeester Eddy Lust voor het fotomoment. © WO
Stefaan Lernout

Een van de topprioriteiten die het stadsbestuur in haar beleidsplan vooropstelde, was veiligheid. Vorig jaar werd een veiligheidscoördinator aangesteld die de schakel vormt tussen het lokale en zonale niveau. In het veiligheidsbeleid worden de gemeenschapswachten een belangrijke aanvulling op wat de wijkinspecteurs doen.

Een van de voorziene beleidsacties binnen het domein veiligheid was de aansturing van alle veiligheidsdiensten vanuit een eigen lokale coördinator integrale veiligheid”, zegt burgemeester Eddy Lust (Open VLD). “In die functie is Luc Claeys de link tussen het korps van politiezone Grensleie en het Meense veiligheidsbeleid op lokaal niveau.”

Naast de aanstelling van die lokale veiligheidscoördinator wordt er nu ook in de werking van de veiligheidsdiensten zelf bijgestuurd. Zo zijn de gemeenschapswachten elk op zich verantwoordelijk voor een bepaald gebied binnen de stad: Gino Vanden Nest voor de Barakken, Gitta Vandecasteele voor Menen-Noord, Brigitte Vander Steen in Menen-West, Luc Ghyselen voor Lauwe en Willem Gijswijt in Rekkem. Het centrum van Menen wordt via een beurtrol opgenomen.

Bekend figuur worden

“Het is de bedoeling dat de gemeenschapswacht een bekend figuur wordt in zijn buurt door zijn zichtbare aanwezigheid”, stelt burgemeester Lust. “Ze zijn nog meer dan vroeger het aanspreekpunt wanneer zich problemen of ergernissen met betrekking tot het openbaar domein voordoen. Bij hun gemeenschapswacht kunnen de bewoners ook allerlei vormen van overlast zoals sluikstorten, hondenpoep, graffiti of wildplassen melden. Ten slotte houden ze een oogje in het zeil in de straten, pleinen en parken door er dagelijks fysiek aanwezig te zijn en mensen aan te spreken waar nodig.”

Samen moeten ze de ogen en de oren van de wijken in onze stad zijn

Ook de gemeenschapswacht-vaststellers krijgen versterking. Zij hebben bovendien de bevoegdheid om inbreuken op het stedelijk politiereglement vast te stellen. Naast Virginie Heugeu wordt binnenkort een tweede gemeenschapswacht-vaststeller aangesteld. Zij werken binnen de volledige stad. “Samen met onze wijkinspecteurs vormen de gemeenschapswachten de ogen en de oren van de wijken in onze stad”, benadrukt Tony Halsberghe korpschef van politiezone Grensleie. “Hun aanwezigheid binnen een wijkwerking is onontbeerlijk om de kloof tussen de burgers en het veiligheidsapparaat in Menen te versterken.”

Het gevolg is een nauwere samenwerking van de lokale veiligheidsmensen met de wijkinspecteurs van de PZ Grensleie om zo relevante informatie vlugger uit te wisselen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier