Geluveldse schutters opnieuw springlevend

De nieuwe voortrekkers van de gilde zijn de bestuursleden Franklin Pierpont, Geert Reynaert, Nico Vanexem en bolderschef Kris Lamote die samen met de dames Carine, Dorine en Angélique aan een nieuw hoofdstuk van de schuttersgilde beginnen. (foto ZB)
Redactie KW

Na een poosje op non-actief heeft de Geluveldse schuttersgilde Sint Sebastiaan een nieuwe start genomen. “We willen deze historische openluchtsport blijven bewaren”, klinkt het.

De Geluveldse Gilde bestaat sinds begin 19de eeuw en is aangesloten bij de nationale federatie KNBBW (Koninklijke Nationale Bond der Belgische wipschutters), Veurne-Ambacht en Westland. Hun terrein is gelegen op het kasteeldomein van de vroegere eigenares Leonie de Keygiaert met staande wip en een kantine. De club heeft er een eeuwige vergunning. Vroeger was het lokaal in café Las Palmas, maar nu worden ze gesponsord door café ‘t Hoekske. De vereniging stopte de activiteiten in 2016. “De gezondheidsproblemen van enkele bestuursleden die al een dagje ouder werden, lagen toen aan de oorzaak. Alsook het afhaken van enkelen”, verduidelijkt Franklin Pierpont. “Hun verdienste is heel groot, maar nieuw bloed was welkom. Half november 2018 staken we de koppen bij elkaar en samen met Geert Reynaert, Kris Lamote en Nico Vanexem namen we een nieuwe start met de schuttersgilde, die als vereniging in Geluveld toch niet mocht verdwijnen.”

Bolling

Die nieuwe start kwam er al met een schieting op 30 maart van dit jaar. “We werken op dezelfde manier als vroeger met ook bij iedere schieting een bolling. Zo blijven twee monumenten van het Geluvelds verenigingsleven overeind. Ook hebben we de kantine met eigen middelen en met hulp van de leden en vrijwilligers heringericht en in september starten we terug met een oude traditie, namelijk het schieten op de liggende wip. We voelen immers aan dat de schuttersgilden opnieuw bloeien en dat de jeugd geïnteresseerd is.” Wie een kijkje wil komen nemen bij de Geluveldse Sint Sebastiaansgilde kan dit telkens op vrijdagavond. “Het poortje van het kasteeldomein op het marktplein is altijd open als wij aanwezig zijn”, verduidelijkt Franklin.

Kom proberen

“Een schotje proberen kan en mag ook. Een eigen pijl en boog hebben hoeft niet, want we hebben materiaal ter beschikking. Voor de leden hadden we reeds een koekebrood- en eierschieting en een natura- en fruitschieting staan nog op het programma. Nieuwe leden zijn nog steeds welkom. We zijn als bestuur ook Koen Deprez, de eigenaar van het domein, dankbaar om ons toe te laten. Ons uiteindelijke doel is deze mooie historische openluchtsport voor jong en oud blijven bewaren en zorgen dat die sport betaalbaar blijft.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier