Geluidsman Jozef ‘Sifke’ Debusschere overleden

Jozef Debusschere bij zijn bekende luidsprekers. © foto Frank
Redactie KW

Jozef Debusschere alias Sifke is op dinsdag 9 juni stilletjes overleden in wzc Sint-Vincentius in Kachtem. Hij werd 92 jaar.

Jozef Debusschere werd in Izegem geboren op 8 maart 1928 en was de echtgenoot van Marie-Hélène Loontjes, die eind januari 2008 overleed. Hij nam de zaak van zijn vader over. Samen met zijn vrouw baatte hij een elektrowinkel uit in de Brugstraat en verhuisde later naar de Zuidkaai.

Jozef – in de volksmond noemden ze hem Sifke – was ook de stichter van ‘Geluidsversterkingen Jozef Debusschere’. In 2012 zei hij in een interview dat hij zijn allereerste geluidsversterking deed tijdens de ‘Vaartfeesten’ van Koekezondag op Izegem Kermis van 1952. En dat breidde uit naar tal van kermissen, wijkkermissen en wielerkoersen in Izegem en de hele regio.

Luidsprekers

Sifke zorgde ook voor commentaar op wielerwedstrijden, waardoor hij ook heel bekend was in het wielermilieu. “Ik weet dat vader ooit begon met twee luidsprekers”, zegt dochter Charlotte. “Toen hij stopte met geluidsversterkingen op 88-jarige leeftijd, had hij er meer dan 150.” Vorig jaar nam hij zijn intrek in wzc Sint-Vincentius in Kachtem. Zes maanden geleden werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Twee maanden geleden keerde hij terug naar het wzc, waar hij op dinsdag 9 juni overleed.

Jozef is de vader van Carlos die met wijlen Magda Desmet getrouwd was en van Charlotte en haar partner. Hij was de grootvader van Dominique die met Silvie Vlerick getrouwd is en Dries Knockaert die met Lindsey Vanden Bussche getrouwd is. Hij is de overgrootvader van Olivier, Nellie en Gaetan. Op zaterdag 13 juni wordt er afscheid genomen van Jozef Debusschere in de aula van Uitvaartcentrum Snoeck in de Bellevuestraat. Daarna wordt hij bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats in de Reperstraat in Emelgem. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier