Geluidsbakens gidsen mensen met een visuele beperking over Brugs stationsplein

© WK
Redactie KW

Sensotec uit Jabbeke werkte samen met stad Brugge een pilootproject uit rond geluidsbakens voor mensen met een visuele beperking. De bakens vertellen een gesproken boodschap, die hen helpt bij het oriënteren.

“Een gigantisch plein zonder structuur, met verschillende invalsrichtingen naar het station: het is een groot probleem voor deze doelgroep”, zegt schepen van Welzijn Martine Matthys. Al van bij de voorstelling van de balkonrotonde, uiten mensen met een visuele handicap hun bezorgdheden rond de toegankelijkheid van het plein. “De geleide lijnen en noppen bieden hier onvoldoende soelaas. Het feit dat fietsers en voetgangers zich door elkaar bewegen, zorgt voor moeilijkheden bij de oriëntatie en geeft mensen met een visuele beperking een onveilig gevoel“, klinkt het.

Aan de hand van een app of met behulp van een kleine afstandsbediening, kunnen ze er nu de geluidsbakens van Sensotec activeren. De bakens geven de blinden en slechtzienden uitleg over de richtingen die ze uit kunnen. Als het een succes blijkt, wil het stadsbestuur er ook installeren op andere stadspleinen zoals ‘t Zand. Lieve Dossche van de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap is alvast voor het systeem gewonnen.

“Brugge schrijft vandaag geschiedenis, want die geluidsbakens worden in de toekomst sowieso overal de norm in Europa“, zegt zij. De zeven geluidsbakens op het stationsplein, die overigens op zonnepanelen werken, zijn ook hoorbaar voor de andere weggebruikers. “Dat zorgt voor extra alertheid en komt de veiligheid op het plein ten goede”, besluit burgemeester Dirk De fauw. De app heet MyMovEO, en is gratis te downloaden.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier