Gelovigen trekken naar Raad van State: “Ik mag naar de zoo, niet naar de kerk”

Joris Daems, samen met echtgenote Ilse Moerkerke en hun kinderen Hadewych, Michiel, Mathijs, Emiel en Elise. "Met ons gezin volgen we nu elke week de mis via livestream." © Joke Couvreur
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Een groep jonge katholieken wil zo snel mogelijk weer naar de wekelijkse mis kunnen gaan. Daarvoor stappen ze zelfs naar de Raad van State om het verbod op godsdienstige bijeenkomsten te laten schorsen. “Het praktiseren van onze geloofsovertuiging is een grondrecht”, zegt Joris Daems uit Menen.

Pinksteren is een van de belangrijkste feestdagen voor de gelovigen. Of ze dat zondag kunnen vieren met een misviering in de kerk, valt nog af te wachten. Een groep jonge gelovigen hoopt alvast van wel. Onder impuls van initiatiefnemer Wouter Suenens werd bij de Raad van State een verzoekschrift ingediend om het verbod op godsdienstige bijeenkomsten te laten schorsen.

“Normaal zou er vrijdag 29 mei een beslissing moeten zijn, waardoor er voor Pinksteren toch iets mogelijk zou zijn”, vertelt gelovige Joris Daems. De 37-jarige Menenaar ondertekende mee de vraag. “Zelf hebben mijn vrouw en ik begin april een brief naar bisschop Lode Aerts gestuurd. Als bemoediging en als vraag naar perspectief.”

“Over de heropstart van de eucharistievieringen horen we niets. De brief hebben we ook naar vrienden doorgestuurd en binnen de kortste keren hadden 700 mensen dit ondertekend. De vraag leeft bij veel gelovigen. De boodschap van dit verzoekschrift door de groep is dezelfde, maar dan concreter. De initiatiefnemers willen loyaal blijven, maar vragen aan de Raad van State om te kijken of het wel correct is wat er nu gebeurt.”

Als we zwijgen en ja-knikken, komen we als laatste in de rij

De stap naar de Raad van State kwam niet zo goed binnen bij het decanaat Brugge. Dat verspreidde maandagmorgen een open brief waarbij het hard stelt dat de groep gelovigen niet in hun naam spreekt. Die reactie betreurt Joris Daems dan weer.

“De open brief laat uitschijnen dat wij kost wat kost een mis willen, zonder veiligheidsvoorschriften. Dat is helemaal niet waar. Ook wij willen voldoende afstand, een beperkt aantal gelovigen in een kerk, enzovoort. Kijk, ik mag naar de schoonheidsspecialist en naar de dierentuin, maar niet naar de mis. Het praktiseren van onze geloofsovertuiging is nochtans een grondrecht”, weet Joris.

“Als we zwijgen en ja-knikken, komen we als laatste in de rij. Als we ons zo makkelijk terugtrekken, doen we uitschijnen dat we ons geloof niet meer relevant vinden. Dat is mijn vrees. En het is een gevaarlijk precedent als de overheid in onze plaats zou bepalen wat wel en niet essentieel is.”

Livestream

Momenteel moeten gelovigen zich behelpen met digitale toepassingen. “In plaats van naar de mis te gaan, volgen we met ons gezin nu elke zondag de mis via livestream. Maar dat is niet ideaal, zeker niet voor de kinderen.”

“Kijk, dat er tijdelijk geen publieke missen konden doorgaan, snap ik heel goed en zal noodzakelijk geweest zijn. Maar de bron en het hoogtepunt van ons leven is Jezus die zichzelf voor ons geofferd heeft. Dat offer, het lichaam van Christus, ontvangen we in de heilige communie. Een livestream of iets dergelijks zal dat sacrament nooit kunnen vervangen. Hopelijk kunnen we Pinksteren zondag in de kerk vieren en worden ook de andere sacramenten, zoals het doopsel en de biecht, snel terug mogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier