Sint-Brixiusparochie eert bisschop Debrabandere met portret in kerk: “Na wapenspreuk nu ook foto”

(foto NVR)
Redactie KW

Sinds kort hangt in de kerk van Ooigem een nieuwe foto van monseigneur Petrus Debrabandere. De bisschop bracht zijn jeugd door in Ooigem en heeft er ook een straat naar hem vernoemd. “We zijn heel tevreden over de foto”, zegt parochiemedewerker Piet Lerouge.

Tijdens de vorige lente schonk de familie van de 21ste bisschop van Brugge een grote foto aan de Sint-Brixiusparochie. “Of we daar iets mee konden aanvangen? We konden de foto zeker in de kerk ophangen. Boven de biechtstoel hangt trouwens al de wapenspreuk van de bisschop: In te confido, wat wil zeggen Op U vertrouw ik”, legt Piet uit. Het kader en de foto waren licht beschadigd, dus besloot de kerkfabriek ermee naar een fotograaf te gaan.

Tevreden

“Hij maakte er een nieuwe foto van en we borgen hem op in een gelijkaardig kader. Nu hangt het portret van onze bisschop aan één van de torenpilaren. We zijn heel tevreden over het resultaat.”

Bisschop Debrabandere. (foto NVR)
Bisschop Debrabandere. (foto NVR)

Op 25 september 1828 werd Pieter Debrabandere geboren in Ooigem. De goede student werd in 1953 tot priester gewijd. “Hij studeerde in Leuven en Rome. In 1958 werd hij onderpastoor in Ieper. In 1861 werd hij professor kerkelijk recht en nog later werd hij directeur van het seminarie in Brugge. In de loop der jaren kreeg hij er nog enkele titels bij”, vertelt Piet.

Petrus Debrabandere. (Foto NVR)
Petrus Debrabandere. (Foto NVR)

Op 11 juni 1894 werd Petrus Debrabandere tot bisschop van Brugge gewijd. “Het gezin was de hoeksteen van zijn beleid. Hij stond bekend als een conservatieve bisschop die op de bekende pauselijke brief Rerum Novarum kritiek geuit zou hebben. Op 31 maart 1895 overleed de bisschop plots. Veel heeft hij dus niet kunnen verwezenlijken. We zijn wel trots dat we de foto nu in onze kerk hebben opgehangen”, besluit Piet.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier