Renovatie kerkgebouwen Komen-Waas zal 10 miljoen euro kosten

De lijst met gebreken aan de kerken is indrukwekkend. © CLL
Stephanie Rogeau

Planten die door het dak groeien, ontbrekende gevelbekleding, schimmelvorming aan de binnenzijde… De Komense kerken zijn dringend aan renovatie toe maar het prijskaartje is torenhoog. De situatie zorgde voor verhitte discussies op de gemeenteraad, waarbij zelfs even werd geopperd om de kerkelijke gebouwen af te breken.

François Dieryck, een architect met Komen als uitvalsbasis, kreeg vorig jaar vanuit de gemeente de opdracht om de zeven kerken van Komen-Waasten aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Onder ruime belangstelling maakte hij de resultaten tijdens de gemeenteraad bekend, waar nieuwsgierigheid al snel plaats ruimde voor verstomming. “De lijst met gebreken aan de kerken is indrukwekkend, maar bij twee gebouwen is de situatie alarmerend”, klonk het tijdens zijn uiteenzetting. “De kerken van Houthem en Ploegsteert beginnen, naast alle andere problemen, ook barsten in de structuur te tonen. Dakpannen of ornamenten die naar beneden komen, zijn niet ongewoon, waardoor een renovatie zich opdringt. Ondertussen bevelen we ook aan om de begraafplaatsen naast die kerken te sluiten. Het is er voor bezoekers immers te gevaarlijk om rond te wandelen. Het renoveren van alle gebouwen is een project waarbij we niet langer spreken over een jaar, maar eerder over tien jaar. Het systematisch ontbreken van onderhoud of renovatiewerken hebben de situatie gebracht tot wat ze vandaag is. De gebouwen zijn allen 100 jaar oud en in die tijd werd nooit werk gemaakt van grondige reparaties of opfrissing wanneer het nodig was.”

Hallucinante cijfers

“Nadat we in alle urgentie zowel de klokketoren van Neerwaasten als die van Komen naar beneden moesten halen, werd het pijnlijk duidelijk dat onze kerken in een allesbehalve gezonde toestand zijn”, reageerde burgemeester Alice Leeuwerck op het rapport. “Het blind zijn voor het onderhoud of renovatie in het verleden, zal de belastingbetaler nu zuur opbreken. Voor het neerhalen van beide kerktorens moest de gemeente bijna 70.000 euro ophoesten. Nu gaan de Komenaars opnieuw in de buidel moeten tasten om de gebouwen te redden.”

Schepen Didier Soete pikte meteen in met enkele hallucinante cijfers. “Enkel de renovatie van de gebreken die we kennen zullen 10 miljoen euro kosten. We gaan een ambtenaar aanstellen om de rekensom te maken. Hoe gaan we dit betaalbaar kunnen houden voor iedereen? Beslissingen uit het verleden hebben erg zware gevolgen vandaag, het is ondenkbaar dat onze inwoners daar nu het gelag voor zullen moeten betalen.”

Het was vooral een vraag van schepen Jean-Jacques Pieters, die eveneens deel uitmaakt van de oppositiepartij, die voor tumult zorgde. “Onze kerken hebben een symbolische, historische en zelfs emotionele waarde”, klonk het. “Maar zou het geen denkbare piste zijn om de meest vervallen kerken plat te gooien en iets nieuws te bouwen?” Zowel de burgemeester als schepen Soete kwamen bijna simultaan met een gelijkaardige repliek. “Niet alleen stond uw partij aan het roer in datzelfde verleden dat we hier op ons bord geserveerd krijgen, we willen ook graag verwijzen naar het dossier rond de gemeentelijke sporthallen. Toen werd door uw fractie beslist om de site volledig te renoveren, terwijl het afbreken en opnieuw opbouwen veel goedkoper bleek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.