Parochiefederatie Poperinge West gaat op in pastorale eenheid Sint-Bertinus: “De krachten bundelen”

De opname van de parochiefederatie Poperinge West in de Pastorale Eenheid Sint-Bertinus Poperinge gebeurde tijdens een viering op 28 november in de Sint-Victorkerk in Proven. © MD
Redactie KW

Het priestertekort wordt alsmaar schrijnender. Ook het aantal gelovigen dat nog uitkomt voor de geloofsbeleving vermindert en dat geldt ook voor het aantal kerkgangers. De Poperingse parochies worden daarom opgenomen in pastorale eenheden.

Pastoor-deken Miguel Dehondt had de evolutie in de kerk en in de geloofsbeleving wellicht ook graag anders gezien toen hij in 2019 tot deken werd aangesteld van de pastorale eenheid Sint-Bertinus Poperinge-Vleteren, met daarnaast ook nog recent de pastorale eenheid Heilige Clara Heuvelland-Mesen. Toen bleef de parochiefederatie Poperinge-West met de parochies Abele, Sint-Jan ter Biezen, Watou, Proven, Krombeke, Roesbrugge en Haringe nog bestaan.

Sinds zondag 28 november behoren die parochies nu ook tot de pastorale eenheid Sint-Bertinus die bestaat uit 13 geloofsgemeenschappen of vroegere parochies. De krachten worden gebundeld om samen met de 13 geloofsgemeenschappen op weg te gaan en daarbij begeleid te worden door het pastorale team.

Meer samenwerking

Kannunik Marc Steen, vicaris-generaal van het bisdom Brugge mocht de viering voorgaan in de Sint-Victorkerk in Poperinge, waar de kerk goed gevuld was met vooral nieuwsgierige gelovigen, die echter weer een stukje eigenheid verliezen.

De oudsten onder ons hebben nog medepastoors en kapelaans gekend in zelfs de kleinste parochies, en de laatste jaren waren velen blij dat er nog elke week een mis was op zondag, wat zeker niet evident was met het alsmaar groter wordend priestertekort.

Veel mensen kijken vooral naar de kerkgangers op zondag, maar bij heel veel mensen is er vandaag een andere geloofsbeleving. Heel wat mensen zijn niet meer zo kerkelijk, maar ze blijven wel nog gelovig, christelijk en katholiek, maar beleven dit geloof meer individueel en vooral op een heel andere manier dan vroeger.

“De krachten dienen nu eenmaal gebundeld te worden om op weg te blijven gaan. Daarbij worden we begeleid door het pastorale team met elf leden, die allen het beste van zichzelf zullen geven om de eigen inbreng en de sterktes van de lokale geloofsgemeenschappen te waarderen, en vooral ook te zoeken naar verbinding met elkaar.”

Het pastoraal team

De Pastorale Eenheid Sint-Bertinus vzw kan altijd bereikt worden in het dekenaal secretariaat langs de Priesterstraat 18 in Poperinge. Het pastorale team bestaat uit deken Miguel Dehondt, pastoor Dominiek Moens, parochie-assistente Ann Vanraes, Jan Van Riest, Bernard Vanrenterghem, Christine Merlevede, Joris Vancoppenolle, Ludwine Pattin, Rita Mareco, Frans Demey en Marc Bailliu.

De priesterequipe bestaat uit pastoor-deken Miguel Dehondt, de actieve priesters Ludo Lepee, Dominiek Moens en Philippe Vindevogel, diaken Luc Vandevyver, parochie-assistente Ann Vanraes, en de gepensioneerde priesters Luc Deschodt, Eric Ingelaere, Roger Lambert en Jozef Van Acker.

In alle vroegere parochies wordt er nog iedere week of om de 14 dagen in de kerk een eucharistieviering opgedragen.

Alle info is te vinden bij de parochiale contactpersonen of viawww.kerkinpoperinge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier