Parochie Zulte gaat kerkdiensten tijdens Goede Week livestreamen

De Zultse parochiegroep met Paul Lapierre, Albert D'Huyvetter en pastoor Peter Bracke.©Marc Valcke
De Zultse parochiegroep met Paul Lapierre, Albert D'Huyvetter en pastoor Peter Bracke.©Marc Valcke
Redactie KW

De parochieploeg van Zulte zal de misvieringen tijdens de Goede Week online uitzenden. Dit kan door de snelle modernisering die het tijdens de corona-periode kon uitvoeren. “Deze digitalisering kan helpen bij de verjonging van de Kerk”, zegt Paul Lapierre (61), lid van de parochieploeg.

“Het is intussen meer dan een jaar geleden dat de eerste lockdown inging,” begint Paul Lapierre. “We hadden die wel zien aankomen. De kerken gingen toen voor twee maanden volledig op slot, er mochten geen erediensten doorgaan. Daarna werden de maatregelen versoepeld tot maximum 75 aanwezigen. Wij hebben met de parochieploeg een e-mailgroep gemaakt waarin we de parochianen op de hoogte hielden van wat op dat moment mogelijk was en ze konden zich via deze weg ook inschrijven voor de erediensten. Met nieuwjaar bedankten we onze vrijwilligers met een geschenkje, maar verder kon er heel weinig doorgaan.”

Digitale catechese

“Veel van onze werking is dit jaar digitaal gegaan. De catechese voor het Vormsel bijvoorbeeld, de catechisten nemen hun lessen op voorhand op en de vormelingen kunnen ze bekijken en de bijhorende taak uitvoeren wanneer het hen uitkomt. Bovendien zijn op die manier ook de ouders meer betrokken want de mailing voor deze digitale catechese loopt via hen. Het Vormsel zelf hebben we vorig jaar verspreid over de drie kerken en over een heel weekend. Dit is veel persoonlijker en we zouden dit graag zo blijven doen, maar logistiek is dit moeilijk te organiseren.”

“Hetzelfde gaat op voor de Lichtmisviering met de kinderzegening in januari. Deze moest doorgaan met maximum drie gezinnen tegelijk en de pastoor heeft ze 14 keer gedaan. We hebben een heel dynamische pastoor en een actieve diaken, ze staan altijd open voor nieuwe dingen en zijn al blij dat we nog iets kunnen doen. Zo zullen we nu ook de misvieringen in de Goede Week online uitzenden. Deze vieringen zullen in heel beperkte kring doorgaan en daarna beschikbaar zijn op www.parochie-in-zulte.jouwweb.be.”

Verjonging Kerk

Op Palmzondag zal vanaf 12u gewijde palm te verkrijgen zijn in alle kerken en op Goede Vrijdag is er een bezinning voorzien die iedereen individueel kan volgen, zowel tussen 9 en 19u in de kerk van Olsene als thuis via de website.”

“Bij de catechese helpen de jongere catechisten de oudere wat en zo komt elke probleem, ook deze met technologie, altijd in orde. Deze digitalisering kan helpen om de Kerk wat te verjongen maar we moeten digitaliseren en individualiseren niet samennemen. We merken dat een persoonlijkere aanpak gesmaakt wordt maar de gemeenschap blijft het draagvlak voor het geloof.

Spijtige zaak

Paul Lapierre vindt de recente uitspraken van de paus over de ‘zondigheid’ van homofilie dan ook een spijtige zaak. “Ik treed zeker bisschop Bonny bij, dit is niet meer de Kerk van vandaag. Mijn geloof is gebaseerd op het Evangelie en hierin vinden we nergens terug dat Jezus bepaalde groepen uitsloot, integendeel: Hij koos de kant van de minderheden. Dit soort uitspraken zijn niet goed voor het geloof, het doet mensen afhaken. Ik hoop dat anderen kritisch genoeg zijn om te zien dat dit het geloof niet is. Vanuit mijn perspectief als leerkracht zie ik het zo: ik ben overtuigd van de kracht van goed onderwijs en al blundert de minister wel eens, dit verandert niets aan mijn visie over goed onderwijs,” besluit Paul. (JF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.