Padre Hubert ziet af van marathonkerstviering met nichtje Ingeborg

Pastoor Hubert Sergeant mag geen marathonviering houden.© WK
Pastoor Hubert Sergeant mag geen marathonviering houden.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Pastoor Hubert Sergeant botste bij burgemeester Wilfried Vandaele op een ‘njet’ om in zijn parochie Vlissegem, deelgemeente van De Haan, gedurende vier opeenvolgende dagen een marathonviering te houden met maximaal vijftien mensen per dienst. “Spijtig”, reageert de pastoor, maar ik heb begrip voor het standpunt van de burgemeester.

Van donderdag 24 tot en met zondag 27 december wilde de padre telkens tussen 10 en 17 uur vijf erediensten houden van een uur. De vieringen zouden worden opgeluisterd door onder meer zangeres en voormalig televisiepresentator Ingeborg, die een nicht is van de pastoor. “We mogen toch even verbinden op kerst rond de kerststal en stilstaan bij wat Jezus in ons leven kan betekenen?”, vindt het tweetal.

Maar Ingeborg en haar ‘nonkel Hubert’ vingen bot met hun voorstel. “Dit kan gewoon op dit moment echt niet”, reageert burgemeester Wilfried Vandaele kordaat. “ De coronacijfers in onze gemeente zijn op dit moment nog altijd aan het stijgen, en er zijn ook veel overlijdens. Mijn waardering voor padre Hubert is zeer groot, maar als we dit toelaten, zetten we de deur open voor nog een hele reeks andere aanvragen”, zegt Vandaele.

E.H. Sergeant wijst er nog op dat de erediensten coronaveilig zouden verlopen. “Na elke viering zouden alle stoelen in de kerk ontsmet worden, iedereen werd verplicht het mondmasker op te houden en de afstandsregels te respecteren. Alle coronaregels zouden strikt worden nageleefd.”

Evenement of eredienst?

Volgens burgemeester Vandaele werd de grens met een cultuurevenement in dit geval ook te vaag. “Ze vroegen er 10 euro inkom voor. Dan is het niet langer een eredienst maar wordt het een evenement” , klinkt het. Volgens de pastoor was dat “om vooraf duidelijk te weten wie er zou komen, maar ook voor de verwarming van de kerk en de broodjes voor de begeleidende muzikant”. Bijna iedere zondag wordt er geld gebedeld in onze kerken. Spijtig dat men zo de angst de bovenhand geeft.”

Padre Hubert legt zich uiteindelijk neer bij de beslissing van de burgemeester. “Ik begrijp zijn standpunt. Ik wou met mijn initiatief vooral ook reageren tegen de tv-missen. Een eredienst hoort plaatst te vinden in een kerk. Ik betreur dat het bisdom nog tot 15 januari geen missen wil houden, terwijl erediensten met 15 personen door de regering wel weer toegelaten worden.”

De pastoor wierp zich eerder dit jaar al in de kijker omdat hij zelfs in coronatijd elke zondag trouw de mis voorging in Vlissegem. Niet zo evident, aangezien de man in een woonzorgcentrum verblijft: na elke viering moest hij daar een hele week in quarantaine. Na een oproep in onze krant, kreeg de pastoor tientallen steunkaartjes.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten