Oostendse moskee Jamia Islamia verliest erkenning

Provincieraadslid Wim Aernoudt (N-VA) bij de moskee. © DVL
Dany Van Loo

De moskee Jamia Islamia in de Romestraat te Oostende is zijn erkenning kwijt. Provincieraadslid Wim Aernoudt (N-VA) had er vorig jaar in de provincieraad op gewezen dat de moskee zich niet hield aan de regels die gepaard gaan met een erkenning.

Opvallend is dat de moskee begin februari besliste om de handdoek in de ring te gooien en de erkenning terug te geven. “Jamia Islamia werd in 2009 door de Vlaamse overheid erkend”, legt Wim Aernoudt uit. “Zoiets betekent dat er een transparante communicatie met de provinciale overheid wordt verwacht, maar dat is nooit gebeurd. Er werd door de moskee evenmin een budget gevraagd voor de werking en de gebouwen. Een verplicht verslag over hoe die werking zich verhoudt tot de lokale gemeenschap is er evenmin gekomen. Je kan je dan vragen stellen bij de financiering van deze moskee en bij de gevraagde transparantie”, zegt Aernoudt.

In gebreke gesteld

De Vlaamse overheid trad vorige maand de conclusies van het provincieraadslid bij en stelde de moskee officieel in gebreke. Er was nochtans in juni vorig jaar nog overleg met Jamia Islamia, die daarin werd bijgestaan door de executieve van de moslims. Er werd beterschap beloofd, maar dat gebeurde niet waarop de Vlaamse overheid in december een sanctioneringsprocedure opstartte. Het comité van de geloofsgemeenschap besloot daarop om de erkenning zelf terug te geven en bracht de overheid daarvan op de hoogte. Het stelde dat “in de huidige situatie de moskee geen erkenning nodig heeft. Het gebruikte gebouw is van een islamitische vzw en de bijdragen van de leden volstaan voor de werking.”

Nooit in orde

“Met andere woorden: het blijft een moskee, maar het is toch straf dat ze sinds 2009 nooit in orde is geweest met de erkenningsvoorwaarden. Het is uiteraard een goede zaak dat er nu klare wijn is geschonken. Als je niet bij machte bent om de voorwaarden voor een erkenning na te leven, is het logisch dat je die verliest. Ik vind het wel ongehoord dat een lid van de oppositie in de provincieraad de kat de bel moet aanbinden om de wet te laten toepassen, zeker gezien de moskee de voorbije twaalf jaar nooit in orde is geweest”, besluit Wim Aernoudt.

Hiermee is er nog één erkende moskee in West-Vlaanderen: Assounah in Desselgem. (DVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.