Ook Vladslo heeft nu een troostplek

We herkenne Ingrid Hauspie, Martine Willaert, Roos Vandepitte en Patricia Azou bij de zitbank op de troostplek. (foto ACK)©type=
We herkenne Ingrid Hauspie, Martine Willaert, Roos Vandepitte en Patricia Azou bij de zitbank op de troostplek. (foto ACK)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

In tuin van de oude kloostersite, nu het Zorgcentrum Cassiers, werd een troostplek ingericht. Die kwam er na een samenwerking tussen Ferm-afdeling Vladslo, dienstencentrum Klaproos en ‘t Saam campus Cardijn.

“Deze troostplek is voor iedereen toegankelijk en mensen kunnen er elkaar ontmoeten om troost te vinden”, vertelt Patricia Azou, centrumleider van LDC Klaproos.

“De leerlingen van ‘t Saam hebben een zitbank gemaakt. Bij de zitbank vindt men een koffer met keien waarop men een persoonlijke boodschap kan schrijven. Ferm zorgde ook voor een troostpaneel met aangepaste bezinningsteksten en bloemen, als symbool van veerkracht. Kaarsen branden mag niet, maar dat kan, op wandelafstand, in de Sint-Martinuskerk.”

Leven en dood

Net in deze tijd, waar mensen vaker eenzaam zijn, depressies hoogtij vieren, kan een troostplek een plaats zijn om tot rust te komen. “Het is zo dat we doorheen ons leven verschillende belangrijke momenten meemaken en leven en dood zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rituelen om afscheid te nemen, zijn heel belangrijk in het rouwproces. De coronatijd duurt nu al ruim een jaar en we kennen allen wel iemand die zwaar getroffen is door het virus. Net daarom is het zo belangrijk dat we troost en verbondenheid kunnen vinden bij elkaar.”

“Vandaar dat we deze troostplek in Vladslo creëerden waar rust, stilte en verbondenheid sterk aanwezig zijn. Een plaats waar rouwen ‘toegelaten’ is”, aldus nog Patricia Azou. Een officiële opening kon door de geldende coronamaatregelen niet doorgaan en wordt verplaatst naar een latere datum.

In Vlaanderen telt men 310 troostplekken. Ferm Vladslo, LDC De Klaproos Vladslo en school ’t Saam hopen dat er veel mensen de weg en de tijd zullen vinden om hier even stil te worden en troost te vinden.

(ACK)

Meer info over troostplek Vladslo bij Patricia Azou, Zorgcentrum Cassiers en LDC De Klaproos, Beerststraat 36, 051 43 44 34, patricia.azou@wzccassiers.be, bij Ingrid Hauspie, Ferm Vladslo (0495 87 79 25, ingrid.hauspie@gmail.com) en Bernadette Ryckewaert, pastorale eenheid Sint-Pieter Groot-Diksmuide (0476 31 95 07, bernadetteryckewaert@outlook.com).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.