Marijke Samyn is parochieassistente van tien parochies: “Ik wil verbindend werken”

Marijke Samyn is sedert 2018 parochieassistent in de Pastorale Eenheid Heilige Clara met niet minder dan 10 parochies die ze allemaal zoveel mogelijk wil bereiken en begeleiden. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Marijke Samyn is sedert 2018 parochieassistent in de Pastorale Eenheid Heilige Clara met niet minder dan 10 parochies die ze allemaal zoveel mogelijk wil bereiken en begeleiden. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Marijke Samyn uit de Sint-Pietersstraat in Reningelst is nu goed twee jaar parochieassistent in de Pastorale Eenheid H. Clara met de tien parochies van Heuvelland, Mesen en Reningelst. Zeker de gelovigen kennen haar, maar eigenlijk kan iedereen bij haar terecht voor wat uitleg of gewoon een luisterend oor. Het laatste jaar is immers voor heel wat mensen, vooral psychisch, een moeilijk jaar geweest.

Tijdens de toegelaten misvieringen in het voorbije jaar mochten steeds maar een maximumaantal gelovigen in de kerk aanwezig zijn. In haar eigen parochie Reningelst en in die van Heuvelland met Kemmel, Wijtschate, Nieuwkerke, Dranouter, Wulvergem, Loker, Westouter en De Klyte, en ook de parochie van Mesen, is het mogelijk dat je verwelkomd wordt door Marijke Samyn, die sedert eind 2018 werd aangesteld als parochieassistent.

Contact zoeken

Marijke Samyn (39) woont met haar man Nico al tien jaar in Reningelst en samen hebben ze twee kinderen van 10 en 12 jaar oud. Zij genoot een opleiding als regentes godsdienst, wiskunde en economie. Na vijf jaar was zij de interims beu en ging ze werken bij Renmans, waar ze in 2018 afscheid nam voor haar nieuwe taak. Marijke is afkomstig van Geluwe waar ze opgroeide in een katholiek gezin, en waar ze vormselcatechese gaf.

Met respect voor ieders eigenheid groeien we naar elkaar toe

Toen ze met haar gezin verhuisde naar Reningelst kwam ze op vraag van anderen dan ook in de groep catechisten terecht, een hechte groep, die haar stimuleerde om parochieassistent te worden. “Na mijn aanstelling werkte ik vanuit de inmiddels verkochte pastorie in Westouter, maar sedert enkele maanden werk ik vanuit Kemmel, wel wat centraler binnen de Parochiale Eenheid . Ik heb mijn bureau in de Polenlaan 1 en ben eigenlijk altijd bereikbaar voor een babbel of om vragen te beantwoorden. Ik ben actief voor de vorming bij de vieringen van de eerste communie en ook de vormselvieringen, naast de diverse schooldiensten. Het is dus bij ons mogelijk dat je in Westouter woont, catechese volgt in Reningelst en gevormd wordt in Wijtschate. En dat verbindend werken is een bewuste keuze voor mij. Ik voel me hier eigenlijk al heel goed thuis. Elke parochie heeft haar eigenheid. Het is en blijft zoeken naar manieren om verbonden te blijven, zowel met het bisdom als met elkaar. Maar met respect voor ieders eigenheid groeien we gaandeweg toch naar elkaar toe. Eigenlijk kan ik me geen unieker werkplek voorstellen”, besluit Marijke.

Marijke Samyn is altijd te bereiken per mail: federatie.heuvelland@gmail.com of via gsm 0468 13 97 70.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.