Maria-Ommegang voor tweede jaar op rij geannuleerd

Vorig jaar vond een alternatieve Maria-Ommegang in Poperinge plaats waarbij het Mariabeeld op ‘haar alleenen’ het parcours aflegde.© MD
Vorig jaar vond een alternatieve Maria-Ommegang in Poperinge plaats waarbij het Mariabeeld op ‘haar alleenen’ het parcours aflegde.© MD
Redactie KW

De Maria-Ommegang is in Poperinge een vaste waarde geworden aan de start van de grote vakantie. Voor het tweede jaar op rij zal de jaarlijkse processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan niet uitgaan door de coronacrisis.

“In overleg met het Maria-Ommegangcomité en de burgemeester werd de pijnlijke beslissing genomen om ook dit jaar de Maria-Ommegang niet te laten doorgaan. Gezien het coronavirus nog altijd de bepalende factor is voor het al dan niet doorgaan van verschillende manifestaties wordt het moeilijk om nog langer te wachten om knopen door te hakken”, zegt Wilfried Lannoey, voorzitter Maria-Ommegangcomité.

Uitkijken naar 3 juli 2022

De Maria Ommegang beeldt de geschiedenis van de stad uit en toont het mirakel van het doodgeboren kind dat weer tot leven kwam in 1479, op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan. “Een processie samenstellen, berust altijd op het samenbrengen van heel veel volk, allemaal vrijwilligers. De organisatie vraagt veel voorbereidend werk en neemt daardoor ook veel tijd in beslag.”

“Tot nu toe weten wij nog niet wat er in juli allemaal mogelijk zal zijn maar een beslissing langer uitstellen heeft geen zin omdat er dan niet genoeg tijd rest om alles klaar te krijgen. Zolang niet iedereen gevaccineerd is, wordt het ook moeilijk om groepen samen te stellen. Dat risico willen we zeker niet nemen, want de gezondheid van alle medewerkers primeert nog altijd. We hopen dat de traditie voortgezet kan worden op zondag 3 juli 2022 en dat we dan een mooie editie van de processie kunnen presenteren.” (LBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.