Marc Messiaen is nieuwe pastoor van Avelgem

Marc Messiaen wordt pastoor in Avelgem. (foto MVD)©MV4
Marc Messiaen wordt pastoor in Avelgem. (foto MVD)©MV4
Redactie KW

Marc Messiaen (61), thans pastoor in Deerlijk, wordt de nieuwe pastoor van de pastorale eenheid Heilige Familie met Avelgem als kern. Hij zal gehuisvest zijn in de huidige dekenij. Pastoor-deken Achiel Roets (74), de laatste deken in Avelgem, gaat met pensioen.

Pastoor-deken Achiel Roets (74) zal de geschiedenis ingaan als de laatste deken van de dekenij Avelgem. Op 1 september zal de dekenij versmelten met Waregem. Henk Laridon, deken in Waregem, neemt de taken van Achiel Roets over. Achiel Roets zelf gaat in Moerbrugge wonen. Marc Messiaen komt dan weer over vanuit Deerlijk en wordt de nieuwe pastoor in Avelgem.

Geen verre verhuis dus. “Ik was, op enkele jaren in Ledegem na, steeds in het zuidelijk deel van de provincie werkzaam”, vertelt Marc Messiaen. “Zwevegem, hier vlakbij, is mijn geboortedorp. Mijn ouders waren landbouwers en ik trok na mijn humaniora naar het seminarie voor mijn priesteropleiding. In 1985 werd ik tot priester gewijd en na mijn legerdienst werd ik leraar in Kortrijkse scholen. Daarna negen jaar pastoor in Ledegem, enkele jaren proost van sociale bewegingen en sinds 2014 pastoor van de pastorale eenheid De Wijngaard in Deerlijk.”

Werkgroepen

Na zeven jaar Deerlijk trekt Marc Messiaen daar de deur achter zich dicht. “Vooraf wil ik zeggen dat ik in alle West-Vlaamse regio’s wel enkele mensen ken via de KLJ en Landelijke Gilden. Dit was ook zo voor Deerlijk, des te meer daar ik afkomstig ben van Zwevegem. Ik ontmoette er een sterke geloofsgemeenschap met veel geëngageerde medewerkers in een goede structuur en met een bloeiend verenigingsleven. Toen waren er in Deerlijk twee parochies met elke een pastoor. Ik werd ineens pastoor voor het hele grondgebied Deerlijk met als eerste opdracht het oprichten van een pastorale eenheid. Wij kozen samen met gelovigen een eigen naam –De Wijngaard – en een team werd aangesteld. Er werden werkgroepen opgericht en nieuwe initiatieven genomen.”

Marc Messiaen legt als pastoor de nadruk op het ‘onder de mensen zijn’. “Bij alle leeftijden, en in goede en kwade dagen. Een grote bereikbaarheid is heel belangrijk. Het verzorgen van alle vieringen is mijn stokpaardje naast het mooi en functioneel inrichten van de kerken.”

Luisteren

Als 61-jarige had Marc niet gedacht nog naar een andere pastorale eenheid te mogen trekken. Maar hij gaat de uitdaging met veel enthousiasme aan. “Ik dacht tot aan mijn pensioen in Deerlijk te mogen blijven”, is hij eerlijk. “Maar toen de vraag er kwam, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Ik weet dat de pastorale eenheid Heilige Familie een uitgestrekt geheel is en het team zorgt voor het pastorale in Avelgem en deelgemeenten, Spiere-Helkijn en de vroegere gemeenten Sint-Denijs, Moen, Heestert en Otegem. Een geheel met een landelijk karakter.

“Het is dus niet Avelgem alleen, maar de hele pastorale eenheid Heilige Familie. Ik wil er vooral eerst luisteren naar het team en weet dat er veel kerken staan die sober zijn ingericht en mooi onderhouden. Ik vang in september ‘met graagte’ de nieuwe stap aan en wil er ook daar ten volle voor gaan. De KLJ en de bedevaarten blijven ook mijn opdrachten.”

(MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.