Once in a lifetime. Zo mag je het wel noemen wat Heulenaars Lore Warlop en Raf Delombaerde op zondag 29 september zullen beleven. Zij werden geselecteerd om in het Koning Boudewijnstadion op het podium te staan naast paus Franciscus als misdienaars bij de eucharistieviering. Met 14 zijn ze in totaal, twee per bisdom. Lore en Raf vertegenwoordigen dus het bisdom Brugge. “Nee, nooit gedacht dat zoiets ook maar mogelijk zou zijn,” zeggen beiden. “Vereerd zijn we wel, natuurlijk.”
Ondanks de crisis in de Kerk in onze contreien zal het Koning Boudewijnstadion vollopen voor de mis die Paus Franciscus over enkele weken als afsluiter van zijn bezoek aan België zal opdragen. De pastorale eenheid Sint-Marcus Heule-Bissegem mag dan over een mooi aantal misdienaars of acolieten beschikken, geen van hen had ooit kunnen denken om gevraagd te worden om in Brussel de paus te assisteren.
“Totaal niet”, zeggen Lore en Raf. “We hadden nooit bij die mogelijkheid stilgestaan. Bovendien organiseren we net dan ons jaarlijks misdienaarsweekend… Dat lag al vast toen het pausbezoek bekend raakte. Maar plots was er dat telefoontje vanuit Kamino – dat is de nieuwe naam van de Interdiocesane Jeugddienst (IJD) – om te vragen of we twee acolieten naar voren wilden schuiven om de mis te dienen bij de paus. Ja, zo’n kans konden we toch niet laten schieten. Met onze kerngroep hebben we dan overlegd en uiteindelijk werden wij aangeduid.”
“Stoppen na zo’n mooi hoogtepunt? Neen, het zal enkel een boost geven!” – Misdienaar Raf
Dat de namen van Lore en Raf vielen, was wel geen toeval. Lore Warlop (25) is afgestudeerd als arts en specialiseert nu in interne geneeskunde. Ze is al aan haar vijftiende jaar bezig als misdienaar. Raf Delombaerde (21) treedt als het ware in haar voetsporen. Ook hij studeert geneeskunde. Hij is aan zijn tiende jaar bezig als acoliet.
Geen toeval
Dat men bij de Heuls-Bissegemse misdienaarsgroep is uitgekomen, is wel geen toeval. Er is sinds jaar en dag een bloeiende acolietenwerking, gestuurd door parochieassistente Nele Vanhoutte, samen met een kerngroepje waarvan naast Loren Raf ook Romy Hollevoet en Yorden Bastin deel uitmaken. De parochie kan een beroep doen op een 30-tal misdienaars en die komen dus niet uit de lucht gevallen.
“Vorig jaar waren we op de Wereldjongerendagen in Lissabon en toen hebben we de paus ook even van dichtbij gezien, maar dit is natuurlijk anders” – Misdienaar Lore
Nele: “We gaan elk jaar met de vormelingen – 12-jarigen dus – op weekend. Daar leggen wij onder ander uit wat de mis dienen zoal inhoudt. Ze zien ook dat het iets leuks en niet saai. En dat werkt: elk jaar kunnen we er enkele nieuwe rekruteren, dit jaar een tiental. Voor de misdienaars zelf organiseren we ook nevenactiviteiten. Elke eerste zaterdag van de maand hebben we onze ‘Effeta-bijeenkomsten – ‘effeta’ is een Bijbelse term – waar ze het evangelie bespreken. En ja, dat heeft succes. Soms zijn ze met 5 of tien, maar evengoed met 25!”
Het groepsgevoel creëren gebeurt verder met een gezellig jaarlijks weekend van de misdienaars zelf, straks in Westouter. “Zo leren ze elkaar beter kennen. Sommigen gaan dan eens samen naar een fuif of naar elkaars verjaardag,” zegt Nele Vanhoutte die ook bijzonder trots is met de ‘pauselijke selectie’.
De mijter aannemen
Het is wel niet de eerste keer dat Lore en Raf paus Franciscus zien: “Vorig jaar waren we op de Wereldjongerendagen in Lissabon en toen hebben we de paus ook even van dichtbij gezien, maar dit is natuurlijk anders.” Hun precieze taak kennen ze nog niet. Er is onlangs in Koekelberg een eerste bijeenkomst geweest en er komt nog een repetitie. “De mijter aannemen zou tof zijn,” zegt Lore. “Of wierook,” zegt Raf. Dat ze het allemaal van heel dichtbij gaan meemaken, staat wel vast.
Universitaire studies en niet meer zo jong als misdienaar: het lijkt een ideaal hoogtepunt om te stoppen? “Neen, net niet” zegt Raf. “Het zal een boost geven!”
“Ik evenmin”, aldus Lore, “zolang ik het kan combineren mijn studies of werk én er energie uit haal, wat nu het geval is, doe ik verder!”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier