Levensgroot kruis vindt nieuwe thuis aan de Ginstegrot nadat Oostrozebeeks stadsbestuur het verbant van het kerkhof

Het kruis krijgt gezelschap van een gedenkplaat.© JL
Het kruis krijgt gezelschap van een gedenkplaat.© JL
Redactie KW

Na de recente heraanleg van het kerkhof op de Ginste in de Grotstraat in Oostrozebeke, kwam er vanuit de Ginstegemeenschap de vraag naar het terugplaatsen van het oude kruis dat vroeger op het kerkhof stond.

Daar ging de gemeenten niet op in omdat naar verluidt het oude kruis voor een groot stuk was aangetast door de tand des tijds. Geen probleem de plaatselijke kerkgemeenschap had gezorgd voor een gezond exemplaar en ging meteen weer aankloppen bij de gemeente om het kruis terug te plaatsen. Het feest ging niet door want de gemeente liet weten dat het plaatsen van een kruis als religieus teken op het kerkhof nu niet meer aan de orde was.

Daar leek de plaatselijke kerkgemeenschap geen vrede mee te nemen. Ze plaatste op Goede Vrijdag het levensgrote kruis op de site van de geklasseerde Ginstegrot.

Troost

Greetje Desmet van het parochiecomité reageerde als volgt: “Het kruis dat geen plaats kreeg op het Ginstekerkhof zal aan de Ginstegrot hoop, zegen en troost uitstralen. Het kruis, de 2.000 aangeplante bloemen en de gedachtenisplaat zijn een blijvende herinnering aan de nu al 400 dagen durende pandemie in ons land. Een gedachtenis aan en voor de vele mensen die ongewild het slachtoffer zijn en kampen met verdriet om het gemis van hun geliefden, isolement en eenzaamheid, vrijheidsbeperking en alle moeilijkheden die hiermee gepaard gaan.”

(CLY)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.