Leerkracht Karel Deweerdt maakt nieuw beeld voor de Familiekapel

Directeur Kris Devloo en leerkracht Karel Deweerdt bij het beeld in de kerk.© EG
Directeur Kris Devloo en leerkracht Karel Deweerdt bij het beeld in de kerk.© EG
Redactie KW

De Familiekapel, die zich rechtover de Vrije Basisschool De Vlam in de Vlamertingse Hospitaalstraat bevindt, kreeg vorig jaar een opknapbeurt. Het gebouw was in vervallen staat en werd omgebouwd tot polyvalente schoolruimte. De school maakte nu een nieuw beeld voor de nis in de voorgevel van het pand.

Iedereen die al enige tijd in Vlamertinge vertoeft, zal wel ‘De Familiekapel’ kennen”, vertelt directeur Kris Devloo. “Het betreft het statige gebouw in de Hospitaalstraat, gelegen naast het Brits militair kerkhof en heel sterk lijkend op een groot uitgevallen kapel. Dit gebouw dankt zijn ontstaan in 1894 aan de christelijke overtuiging van veel Vlamertingenaren. Het was opgericht als clublokaal voor gehuwde mannen en jongelingen boven de 18 jaar. Ze werden zo lid van een godvruchtige vereniging onder bescherming van de Heilige Familie. Er was een maandelijkse eredienst en bijeenkomst van de mannen van de H. Familiebond.”

Stamlokaal van verenigingen

Van 1894 tot WO I werd de Familiekapel multifunctioneel ingezet en was het een stamlokaal van talrijke verenigingen zoals de ziekengilde ‘De Heilige Familie’ (1895), de verenigde veekwekers ‘Veebond’ (1906), de Sint-Jozefspensioenkas (1899), de kredietmaatschappij ‘St.-Vedastus’ voor het bouwen van werkmanswoningen (1898), de ‘Bond der Kroostrijke Gezinnen’ (1926), de ‘Hofbouwmaatschappij’ (1890), de toneelkring ‘In Deugd en Vreugd’ (1908), enzomeer. Tijdens beide wereldoorlogen werd het gebouw telkens zwaar beschadigd. Dit gebouw werd na WO I de bakermat van veel socio-culturele verenigingen zoals de bibliotheek, de Kajotters, KAV en missie naaikring. Van 1963 tot 2013 was dit het clublokaal van de Vlamertingse Chiro. Daarnaast deed het gebouw dienst als toneelzaal, vergader- en ontmoetingsruimte en feestzaal voor talrijke Vlamertingse verenigingen.

Leerkracht-beeldhouwer

“Omdat dit gebouw niet af is zonder beeld, hebben we het initiatief genomen voor een nieuw beeld”, aldus de directeur. “Meester Karel Deweerdt kapte een beeld uit Franse witsteen dat een ouderpaar met kind voorstelt.” Het beeld staat tijdelijk tijdens de kerstperiode tentoongesteld in de Sint-Vedastuskerk. In het voorjaar 2021 krijgt het zijn definitieve plaats in de nis van de voorgevel van de Familiekapel , waar een oorspronkelijk beeld stond. Het was de bedoeling om het gebouw en het nieuwe beeld te wijden op 18 december, maar door de coronacrisis kan dat niet doorgaan. De Vrije School de Vlam heeft dit gebouw gerenoveerd met steun van de subsidiërende overheid Agion en vzw Parochiale Werken.” (EG)

Wil je meer weten over de Familiekapel? Kris Devloo, directeur van de Vrije School De Vlam en bestuurslid van de heemkring, schreef de geschiedenis van dit gebouw uit in een themanummer voor het tijdschrift van de Vlamertingse Heemkring Flambertus. Het verschijnt rond de nieuwjaarswissel. Je kan lid worden voor slechts 10 euro. Info bij Kris Devloo: kris.devloo@telenet.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.