Fotozoektocht langs kapelletjes vervangt traditionele Maria-verering in mei

Priester Ettien Léon N’guessan met de enkele vrijwilligers van Samana, Femma en Okra aan het Mariabeeld in de Willibaldlaan in de Tuinwijk.© EF
Priester Ettien Léon N’guessan met de enkele vrijwilligers van Samana, Femma en Okra aan het Mariabeeld in de Willibaldlaan in de Tuinwijk.© EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

In coronatijden is ook de Kerk creatief om verbondenheid te scheppen tussen mensen. Nu gelovigen nog steeds maar met heel beperkte aantallen vieringen en activiteiten mogen bijwonen, lanceert priester Ettien Léon N’guessan van de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede Ieper een origineel alternatief voor traditionele Maria-verering in de meimaand.

De jarenlange traditie om van kapelletje naar kapelletje te trekken in de meimaand en er in groep een rozenkrans te bidden wordt ook door corona onderbroken. Dat vond priester Ettien Léon N’guessan jammer en daarom bedacht hij, naar analogie met de berenwandeling uit het begin van de coronaperiode, een religieus alternatief voor de Capucienenwijk.

Kapelletjeswandeling

“Als mensen die beer nu eens vervangen door een Mariabeeldje en er een bloemetje en kaarsje bij zetten aan het venster, dan kunnen we op die manier nog eens extra verbondenheid creëren tussen mensen.”

Bovendien heeft de PIB (Parochie In Beweging, red.) uit Ieper, in samenwerking met de plaatselijke afdelingen van Samana, Femma en Okra, een fotozoektocht in elkaar gestoken rond de nog bestaande kapelletjes.

“Wie met zijn bubbel een kapelletjeswandeling doet, zal dan in bepaalde straten en buurten verrast worden met een huiskapelletje waar mensen een persoonlijke touch aan gegeven hebben. Ik hoop dat het geloof zich op die manier kan verspreiden en vermenigvuldigen.”

Voor alle duidelijkheid: de kapelletjestocht in Langemark gaat wel door, maar in de Capucienenwijk is er dus een fotozoektocht. Jean-Luc Wydooghe van PIB Ieper verduidelijkt. “De fotozoektocht start aan het Mariabeeld in de Willibaldlaan in de Tuinwijk passeert langs twaalf kapelletjes. De route kun je downloaden op onze PIB-website .”

Wie alles goed volgt komt uiteindelijk uit aan het kapelletje in de Poperingseweg ter hoogte van café Sint-Christophe. Elke vereniging die mee helpt organiseren (Samana, Femma en Okra) zorgt ook voor prijzen die zullen verdeeld worden onder de deelnemers die het best scoren.

Vormelingen

“Je moet immers ook vragen oplossen en foto’s van kapelletjes in de juiste volgorde zetten. De vormelingen van de O.L.V.-parochie zullen deze fotozoektocht alvast doen als activiteit met hun bubbel.”

Priester Ettien is enthousiast over dit initiatief en doet ook nog een belofte. “Ik zal een inspanning doen om ook een Mariabeeld met bloemetjes en kaarsje aan mijn vensterraam te zetten. Kom maar controleren en laat gerust een intentie achter in mijn brievenbus en dan zal ik daar in mijn gebeden de nodige aandacht voor vragen.”

Meer info: http://www.kerkinieper.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier