Bezinnen in kerklabyrint in Waregem: “Uniek in Vlaanderen”

Deken Henk Laridon wou de kerk een extraatje geven. (foto PJN)
Deken Henk Laridon wou de kerk een extraatje geven. (foto PJN)
Redactie KW

De pastorale eenheid Sint-Paulus uit Waregem heeft straks een primeur te pakken. In de Heilige Familiekerk op ’t Gaverke verschijnt tegen de zomer een metersgroot tapijt op de vloer, met daarop een groot labyrint. “We zien het als een attractie in de kerk”, vertelt een enthousiaste deken Henk Laridon.

Het idee is afkomstig van de deken zelf. Al enkele jaren wordt in Waregem gesleuteld aan een kerkenplan. Daarbij zitten het stadsbestuur, het bisdom en de kerkfabrieken samen aan tafel om de toekomst van het patrimonium vorm te geven. In 2019 werd beslist om de kerken in de wijken Biest en De Jager komende zomer te ontwijden en een nieuwe bestemming te geven. De Heilige Familiekerk aan ’t Gaverke -gebouwd in 1954 en daarmee één van de jongere kerken- behoudt zijn religieuze functie, naast de dekenale kerk op de Markt.

Extraatje

“Behalve de religieuze erediensten wou ik dat deze kerk een extraatje krijgt. Ze is groter dan onze hoofdkerk, dus er waren wel wat mogelijkheden”, vertelt deken Henk Laridon, die het idee voor het tapijt opdeed tijdens een reisje in Frankrijk. “In verschillende kathedralen, waaronder die van Chartres vind je er een groot pelgrimslabyrint. Het labyrint is van Griekse oorsprong, maar werd in de middeleeuwen als christelijk motief aangebracht in kerken. Het verbeeldt de weg van de mens, die na veel omzwervingen zijn uiteindelijke doel bereikt. Die symboliek vind ik persoonlijk heel mooi”, legt Laridon uit.

Maar wat is het doel van het tapijt, dat 12 bij 12 meter groot? “Wel, ik zou het voorzichtig een attractie in de kerk durven noemen. Enkel in de kloosterkerk van de trappistenabdij in Rochefort ligt er een gelijkaardig exemplaar. We mikken op scholen die bezinningsdagen willen organiseren of volwassenen die een momentje voor zichzelf willen. Je zal het kunnen afstappen en daarbij nadenken over je eigen leven”, vervolgt Laridon.

De eerstvolgende stap is de herinrichting van de Heilige Familiekerk. De kerkfabriek gaf onlangs de opdracht om het grote tapijt te laten weven bij een gespecialiseerde firma en kan daarbij rekenen op de financiële steun van het Waregemse stadsbestuur. Tijdens de zomer moet het tapijt er liggen. “Hopelijk kunnen we het tegen het begin van het schooljaar inhuldigen”, besluit deken Laridon.

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.