Angelo is de nieuwe koster binnen pastorale eenheid Kana: “Ik ga graag om met mensen”

Angelo Vander Espt zoekt graag rust en spiritualiteit op. (foto BVO)©Bliek Vermeire
Angelo Vander Espt zoekt graag rust en spiritualiteit op. (foto BVO)©Bliek Vermeire
Redactie KW

Sinds enkele weken is de 24-jarige Angelo Vander Espt de nieuwe koster op de parochies Sint-Catharina en Sint-Anna. Voortaan staat hij binnen de pastorale eenheid Kana in voor de dagelijkse zorg van de parochiekerken op Stene en Konterdam.

Angelo is wellicht de jongste koster in ons bisdom. Hij groeide op in Leffinge als oudste van twee zonen in het gezin Vander Espt. Zijn ouders baatten als vierde generatie in de familie de plaatselijke voedingswinkel uit, een zaak die ze binnenkort definitief sluiten. Als jonge gasten moest Angelo en zijn broer dan ook dikwijls helpen in de winkel. “Op deze manier kwam ik veel in contact met klanten”, stelt Angelo, momenteel inwoner van Middelkerke. “De omgang met mensen vond en vind ik nog altijd enorm verwarmend. Dit aspect maakt ook deel uit van mijn taak als koster. De omgang met parochianen verschaft me heel wat vreugde.”

Bakker van opleiding

Als jonge knaap was Angelo van zijn achtste tot zijn achttiende tien jaar misdienaar in de parochie Leffinge. Daarna werd hij actief in de parochie Wilskerke. Daar maakt hij nu al vijf jaar deel uit van de kerkraad en is hij er ook actief als koster. Deze functie blijft de jongeman er vervullen. Van opleiding is Angelo eigenlijk bakker. Vorig jaar volgde hij bij Syntra West een opleiding tot funerair medewerker.

Door die studies werkte hij gedurende een jaar bij een Oostendse begrafenisondernemer. “Toen ik op sociale media ontdekte dat het bisdom een koster zocht voor de parochies Stene en Konterdam, heb ik gesolliciteerd. Na een paar gesprekken kreeg ik het bericht om daadwerkelijk te starten. Het is mijn taak alles klaar te zetten voor erediensten, begrafenissen, huwelijken… Daarnaast moet ik er ook voor zorgen dat de kerken netjes blijven en moet er een aantal administratieve taken vervuld worden. Tijdens weekdiensten zien de kerkgangers mij in de kerk als misdienaar of lector”, klinkt het.

Toekomst voor de kerk

“Het is ook aangenaam om een praatje te slaan met kerkbezoekers die een kaarsje komen branden of komen bidden in de kerk. Misschien kan ik als jonge gast andere jonge mensen motiveren en warm maken om ook eens de kerk te bezoeken. Er zijn namelijk steeds minder jongeren die nog kerkelijk zijn, maar ik blijf ervan overtuigd dat er nog een toekomst is voor onze geloofsgemeenschap”, klinkt het.

“Zelf ben ik als kind in het geloof gerold, al waren ze bij ons thuis niet uitgesproken kerkelijk. Het geloof boeit me nog altijd en bovendien zoek ik graag rust en spiritualiteit op. Mijn droom is om voltijds aan de slag te gaan als koster, maar daarvoor moet mijn taak nog met enkele uren in een andere kerk aangevuld worden” , besluit Angelo Vander Espt.

(BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.