Geliefde lerares Griet De Prycker (54) overleden: “Ze leerde ons altijd het positieve te zien in alles en iedereen”

Als overtuigd feministe heeft Griet De Prycker zich jarenlang ingezet voor gelijke rechten voor vrouwen. (GF)
Als overtuigd feministe heeft Griet De Prycker zich jarenlang ingezet voor gelijke rechten voor vrouwen. (GF)
Redactie KW

De familie Van Eenoo-De Prycker moest zaterdag thuis afscheid nemen van Griet De Prycker (54), die twaalf jaar moedig tegen haar ziekte vocht. De familie wordt zwaar getroffen, want in 2016 overleed haar zus Katrien. Het verdriet is immens, ook bij haar vele vrienden, collega’s, oud-leerlingen en serviceclub Zonta, waar Griet zich jarenlang voor inzette.

Griet had, mede door haar zeer sociale ingesteldheid, een heel uitgebreide vriendenkring. Ook haar inzet voor Zonta, een wereldwijde serviceorganisatie van en voor vrouwen, zal niemand ontgaan zijn. Anouck Meier, communicatieverantwoordelijke van Zonta Ieper, is heel aangedaan door dit afscheid.

“Griet was in de eerste plaats een ontzettend warme vrouw, mama en vriendin. Je wist dat je op Griet kon rekenen. Haar engagement en haar gedrevenheid om anderen te helpen, is uitzonderlijk. Aan Griet wist je wat je had: haar echtheid en haar puurheid gaan iedereen bijblijven. Ook haar sterk gevoel voor rechtvaardigheid en haar intolerantie tegenover onrecht typeerde haar. Als overtuigd feministe heeft ze zich jarenlang ingezet voor gelijke rechten voor vrouwen en tegen geweld tegen vrouwen. Ze was een enorme voorvechter van de internationale campagne ‘Zonta Says No’ tegen geweld tegen vrouwen. Dat de Rijselpoort dezer dagen oranje kleurt in het teken van die campagne is iets wat we mede dankzij Griet hebben kunnen verwezenlijken.”

“Aan Griet wist je wat je had. Haar echtheid en puurheid gaan iedereen bijblijven”

Griet heeft Zonta Ieper mee opgericht en op de kaart gezet, vertelt Anouck verder. “En haar engagement bleef niet beperkt tot het lokale niveau. Ze is Area-Director geweest van 2012-2014 met 12 clubs onder haar hoede. Daarna was ze secretaris van de District Governor tot ze ten slotte zelf District Governor werd. Van 2016 tot 2018 was ze District Governor van District 27 en daarmee verantwoordelijk voor alle Zontaclubs van België, Frankrijk, Duitsland, Groot Hertogdom Luxemburg, Polen en Oekraïne. Ze organiseerde de Internationale Zonta Conventie in Berlijn in 2017. Typisch voor haar koos ze als thema ‘Building Bridges’ ( bruggen bouwen, red. ). Ook dat was zo typisch voor Griet: ze kon iedereen verbinden, over clubs en landsgrenzen heen. Ze heeft een diepe indruk nagelaten bij zoveel mensen, want de condoleances stromen binnen van over de hele wereld. In 2014 was ze de oprichtster van het Zonta Cycling Team, dat gegroeid was uit de deelname aan de 1000 km in het kader van Kom op tegen Kanker.”

Optimistisch

Always look at the sun , was haar levensmotto. Dat lezen we ook op haar Facebookpagina. En zo stond ze ook in het leven ondanks haar moeilijke gezondheid. Anouck: “Griet zat echt vol levenslust. Ze droeg het licht in haar ogen en trakteerde ons graag op haar stralende lach. Ze herinnerde er ons altijd aan dat we een keuze hebben in het leven. Een fundamentele keuze over hoe we naar de dingen kijken: hoe moeilijk het wordt, hoe lastig de weg ook is, hoeveel tegenslag je ook hebt, je hebt altijd de keuze om je te focussen op wat positief is. Zelfs als ze het zelf zo zwaar had, zo op de proef gesteld werd door haar ziekte, bleef ze optimistisch en enthousiast. Dankbaar voor alles wat ze nog kon doen en voor iedereen die haar omringde. We zijn het haar verschuldigd om naar de zon te blijven kijken en om haar levenswerk verder te zetten.”

Martine Smis, collega van Griet in de Heilige Familie kan bovenstaande alleen maar bevestigen. “Hoewel we heel andere vakken gaven, was de klik er onmiddellijk. We vonden elkaar altijd in de pauzes en zelfs na de dagtaak had ze steeds tijd voor een hartelijke babbel. Ik heb heel veel respect voor het feit dat ze haar waarden en normen op onze jeugd wilde overbrengen.”

Bemoedigende woorden

En ook bij de leerlingen was Griet, die Engels en Nederlands gegeven heeft aan de derde graad van 1992 tot 2019, een graag geziene leerkracht. De vele blijken van medeleven op de Facebookpagina van haar Heilige Familie zijn daar de stille getuige van. Oud-leerling Yari Saelens schreef ook een mooi eerbetoon voor haar. “Mevrouw De Prycker was een groot voorbeeld voor velen. Ik zal me haar bemoedigende woorden, waardoor iedereen altijd wel wist wat hij of zij moest aanvangen, altijd herinneren. Haar stijl, taal en verhaal: wat zij te vertellen had, wist iedereen te boeien. Ze stond altijd voor alles en iedereen klaar. Laatst kreeg ik nog een berichtje van haar, waarin ze vertelde hoe het met haar ging. Dat ik niet mocht ‘verschieten’ omdat ze zich door haar ziekte buitenshuis verplaatste met een elektrische rolmobiel. Ze vond het vooral lief dat ik nog eens aan haar dacht! Ze vroeg ook naar mij en mijn studies, wat haar trouwens typeerde. Ze vroeg tot slot ook om te ‘blijven focussen op de zon hé’ en dat zal ik doen: altijd het positieve zien in alles en iedereen.” (DS)

Griet De Prycker wordt op zaterdag 5 december om 10.30 uur in intieme kring begraven. De livestream van de begrafenis is te volgen via de website ervine.be/uitvaartzorg-leo-ieper. Kies dan voor Stream 1 en vul het paswoord in: Griet1966.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.