Geliefde ere-voorzitter FCP Wielerteam Jaak Van Mingeroet overleden op 72-jarige leeftijd

Jaak Van Mingeroet werd 72 jaar. © VDB
Olaf Verhaeghe

In Kortrijk is zondagmorgen Jaak Van Mingeroet op 72-jarige leeftijd overleden. De ere-voorzitter van het Kuurnse FCP Together against Cancer wielerteam stierf na een ongelijke strijd tegen kanker.

Jaak Van Mingeroet is vooral gekend als gedreven ploegleider, (ere-)voorzitter en duivel-doet-al van het FCP Wielerteam. Die Kuurnse ploeg werd iets meer dan 15 jaar geleden opgericht als opleidingsteam voor jonge renners. Maar FCP had ook een bijzonder maatschappelijk doel: in de strijd tegen kanker steunde de ploeg verschillende initiatieven zoals bijvoorbeeld Think Pink. Al 13 jaar staat de slagzin ‘Together against Cancer’ op de truitjes van de renners gedrukt.

Jaak Van Mingeroet, derde van rechts op de eerste rij, overleed zondag na een ongelijke strijd tegen kanker.
Jaak Van Mingeroet, derde van rechts op de eerste rij, overleed zondag na een ongelijke strijd tegen kanker.© a-BRU

In februari van dit jaar kreeg Jaak echter zelf de harde diagnose: een agressieve pancreaskanker. Bij de voorstelling van de nieuwe wielertruitjes, waarop Jaak naast ploegpeter Nesten een bijzondere plaats kreeg, droeg hij zijn ziekte met opgeheven hoofd. De dokters gaven hem – mocht de chemokuur aanslaan – niet langer dan 24 maanden. Sloeg de behandeling onvoldoende aan, dan schatten de artsen dat Jaak nog zes maanden zou leven. Het werden er uiteindelijk negen. Eind vorige week kondigde hij, na overleg met het oncologisch team van AZ Groeninge, zijn vrouw en zijn kinderen, aan de chemokuur stop te zetten. Jaak Van Mingeroet sliep zondagochtend in het Kortrijkse AZ Groeninge rustig in, omringd door zijn familie.

“Enorm wielerminded”

Gino Pieters, voorzitter van Tops Antiek-Glascentra HCT en een goede vriend, herinnert zich Jaak vooral als een enorm gedreven persoon. “Als hij ergens zijn tanden in zette, dan kon je ervan op aan dat hij niet meer zou lossen. Hij was een goede gast, heel wielerminded ook die altijd voor iedereen goed probeerde te doen”, vertelt hij. De steun van initiatieven in de strijd tegen kanker beschrijft Gino als Jaaks stokpaardje. “Het FCP Wielerteam was in die optiek wel bijzonder, ja. En daar speelde Jaak een grote rol in. Het is dan ook heel spijtig dat net hij door kanker getroffen werd.” De laatste weken en maanden zagen Gino en Jaak elkaar minder. “Hij was niet echt happig om veel mensen te zien”, aldus Gino. “Maar we hielden wel geregeld contact, via zijn vrouw Kathleen of via berichtjes. En uiteraard kon je zijn denken en doen volgen via Facebook. Ook dat is typisch Jaak, hij bleef optimistisch en wilde zijn strijd delen met mensen.”

Jaak werd geboren in Zele op 24 augustus 1947. Hij was gehuwd met Kathleen Dewyn en vader van vijf kinderen, Alain, Hélena, Luc, Ellen en Julie. Daarnaast was hij ook de liefdevolle grootvader van Chloë, Yari, Lowie, Gloria, Robinson, Saul, Laura, Owen en May. De uitvaartplechtigheid van de graag geziene FCP-voorzitter vindt plaats op donderdag 28 november om 10 uur in de Sint-Michielskerk in Kuurne. Na de crematie krijgt de urne een plaatsje in Jaaks dichte omgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier