Geldboetes gevorderd tegen bedrijven wegens arbeidsongevallen

Redactie KW

In de Brugse correctionele rechtbank zijn woensdagochtend drie dossiers rond ernstige arbeidsongevallen gepleit. In een houtzagerij in Menen verloor een 20-jarige student geneeskunde twee vingers. Het arbeidsauditoraat vorderde effectieve geldboetes tot 36.000 euro.

Op 7 december 2015 begon de jonge Fransman via interim aan zijn eerste werkdag als jobstudent bij Multiform in Menen. Van twee collega’s kreeg hij te horen hoe hij van panelen de hoeken moest afzagen. Toen de machine blokkeerde, probeerde hij met zijn hand het probleem te verhelpen. Het slachtoffer verloor hierbij zijn wijs- en middelvinger en liep breuken op aan zijn ringvinger en pink. Zijn droom om dokter te worden, moest de jongeman uit Roubaix noodgedwongen opbergen.

Het arbeidsauditoraat merkte op dat een gewone jobstudent sowieso niet aan zo’n gevaarlijke machine mag werken. Bovendien kreeg hij amper uitleg over de werking van de machine. Zo wist hij zelfs niet hoe de machine moest stopgezet worden. De collega’s deden hem ook onmiddellijk vier panelen tegelijk zagen, om sneller te werken. “Sneller, sneller, sneller, winst, winst, winst, daar gaat het met andere woorden om”, aldus arbeidsauditeur Jeroen Lorré.

De verdediging wierp op dat het bedrijf door een overname plots snel gegroeid was. Daardoor was hun veiligheidsbeleid nog niet aangepast aan de nieuwe situatie. Ondertussen verhuisde het bedrijf ook naar Estaimpuis (provincie Henegouwen). Meester Sara Torrekens vroeg om een milde straf op te leggen. De verzekeraar vindt anderzijds dat het slachtoffer zelf minstens voor een stuk verantwoordelijk is voor het ongeval.

Om die situatie uit te klaren, werd de zaak uitgesteld naar 16 oktober.

Arbeidsongeval bij Metal Maes in Zwevegem

Ook Metal Maes uit Zwevegem riskeert een effectieve geldboete van 36.000 euro voor een ernstig arbeidsongeval. Op 29 augustus 2016 kwam een 16-jarige jobstudente met haar hand in een excenterpers terecht. Dat leidde tot de amputatie van het topje van haar geplette rechterwijsvinger. Het draadverwerkend bedrijf was eerder al op de vingers getikt voor het gebrekkige veiligheidsbeleid. Volgens het arbeidsauditoraat legde de beklaagde zelfs na het ongeval nog een bevel om de machine stop te zetten naast zich neer.

Het draadverwerkend bedrijf was eerder al op de vingers getikt voor het gebrekkige veiligheidsbeleid. In een waarschuwingsbrief in 2007 werd al gewezen op die oude, gevaarlijke persen. Volgens het arbeidsauditoraat legde de beklaagde zelfs na het ongeval nog een bevel om de machine stop te zetten naast zich neer.

De verdediging pleitte dat het nooit de bedoeling was om een jobstudent in te schakelen. Een vaste werkneemster van het bedrijf had er echter op aangedrongen. “Het antwoord op de vraag van de mama van het meisje was nee, en had nee moeten blijven. Dit had niet mogen gebeuren”, aldus meester Sara Torrekens.

De genegeerde stopzetting van de onveilige persen was volgens de advocate echter enkel het gevolg van een misverstand. Meester Torrekens stelde opschorting van straf voor.

Arbeidsongeval bij Portugees bouwbedrijf

Ten slotte werd voor de zaakvoerder van een Portugees bouwbedrijf 9.600 euro boete gevorderd. In maart 2018 ging in Oostende een betonnen vloerplaat plots aan het schuiven bij de aanbouw van een appartementsgebouw. De Portugese ploegbaas werd op die manier op het dakterras van een aanpalend gebouw gekatapulteerd. Het slachtoffer raakte zwaargewond, met onder andere kneuzingen aan een long, een schouder en de borstkas. De aanpalende woning liep voor ruim 20.000 euro schade op.

Een deskundige kwam tot de conclusie dat de betonplaat onvoldoende gestut werd. Volgens de verdediging zijn er echter ook andere verklaringen mogelijk, zoals het gebruik van te koude mortel. In ieder geval benadrukte meester Dennis Tavernier dat zijn cliënt eigenlijk steeds correct en veilig werk levert. De 51-jarige Portugees uit Nieuwpoort stelt op werven in Portugal en België een kleine 40 mensen tewerk. De verdediging vroeg om een milde straf met uitstel.

De zaak rond de houtzagerij wordt op 16 oktober voortgezet. In de andere dossiers doet de rechter op die dag uitspraak.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier