Zaterdagmiddag daagden een 60-tal dorpsgenoten op aan het Dorpshuis om hun steun voor deze actie te betuigen.

Sinds het laatste bankfiliaal samen met haar bankautomaat uit het dorp verdwenen is, krijgen de handelaars van hun klanten regelmatig de vraag om hen van wat cash geld te voorzien.

Dat ondervindt ook Stijn Deman, uitbater van krantenwinkel Albert. "De mensen kopen hier iets en vragen intussen wat cash geld. Zolang ze iets kopen maak ik daar niet veel problemen van. Ik merk wel een groot verschil tussen de jonge en de oudere generatie. De jeugd zou zelfs een snoepje kopen met de bankkaart, terwijl ouderen doorgaans rapper cash betalen."

Twee uur onderweg

"Het kan toch niet de bedoeling zijn dat onze handelaars voortaan voor bankier spelen?", vraagt Bea Loosvelt zich af. "We zijn nog ver verwijderd van een cashloze samenleving. Lang niet iedereen kan overweg met elektronisch betalen en online bankieren. Oudere en minder mobiele mensen zijn nu het eerste slachtoffer. Wie de bus moet nemen richting Lauwe om geld af te halen, is heen en terug bijna 2 uur onderweg."

Eind januari willen de initiatiefnemers de handtekeningen overhandigen aan de burgemeester. Ze verwachten dat het stadsbestuur via de VVSG (Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten) en via de politieke hoofdkwartieren druk uitoefent op de banken en op Febelfin. "We hopen met onze actie ook andere gemeenten wakker te schudden. Volgend jaar kunnen zij aan de beurt zijn", besluiten Bea en Geert.

Dorpshuis

Burgemeester Eddy Lust kwam de actievoerders een hart onder de riem steken en plaatste meteen ook zijn handtekening onder de petitie. "Het stadsbestuur steunt dit initiatief voor de volle 100%. Het kan niet dat onze mensen moeten bedelen om aan hun eigen geld te geraken", aldus de burgemeester.

"We willen overleggen met de banken en indien dat niets oplevert, zullen we samen met Banksys en geldtransporteur G4S bekijken wat er mogelijk is in Rekkem. Eén van de mogelijke opties is om een automaat te plaatsen in het Dorpshuis."

(CB - foto WO)