Gekende banketbakker Marc Sansen overleden

© (Foto MD)
Redactie KW

In het Ieperse ziekenhuis overleed banketbakker Marc Sansen (73) uit de Gasthuisstraat op zondag 29 december. Marc Sansen werd geboren in Poperinge op 24 april 1946. Marc stond gedurende 40 jaar in de 224 jaar oude patisserie rechtover het Talbot House, meteen de oudste winkel van de streek. Marc en zijn echtgenote Frieda Boucquey (66) vormden de zesde generatie van de bakkersfamilie Sansen. Hun enige zoon Dagbert woont in New York, waar hij werkt voor een Vlaamse marketingbedrijf.

Banketbakkerij-chocolaterie Sansen verkocht een resem banketspecialiteiten, die door de voorvaderen van Marc werden ontworpen zoals ondermeer de Poperingse Mazarinetaart (gelabeld door VLAM als erkend streekeigen product, red.), die gemaakt is op basis van een sponsdeeg met kaneel en warm wordt opgediend in een sausje. De Mazarinetaart werd destijds in metalen dozen met de trein over heel België bezorgd en zelfs nog naar Rome verstuurd. Verder zijn nog de Spletters (gevulde wafeltjes, red.), Keikopjes (koffiesnoepjes door Marc Sansen ontwikkeld voor alle Poperingse bakkers, red.), Hommelknopjes (pralines met hoppesmaak, red.), schuimtaarten die Sansen mocht leveren voor het verlovingsfeest van prins Filip en Mathilde, hoppebelletjes in chocolade, Hommelientjes (een praline gekruid met hop), Poperingsche Zoetekoecke, marsepein en nog veel meer.

“We werken zo veel mogelijk met artisanale, natuurlijke producten, liefst uit eigen streek. Zo weiger ik margarine en alle mogelijke artificiële smaken te gebruiken. Meer dan honderd jaar geleden maakte mijn grootvader Emile al verse ijscrème. Daarvoor moest hij ijs halen uit een ijskelder in Ieper”, vertelde Marc enkele jaren geleden.

Marc Sansen zat al sinds 1964 in het vak en was een tijdlang nationaal voorzitter van de Bakkersbond. Ook was hij voorzitter van het Bakkerijmuseum.

Een aantal jaren geleden kreeg Marc Sansen gezondheidsproblemen, en moest hij aan de nierdialyse. Hij was een van de eerste patiënten in de streek die dat zelf thuis kon uitvoeren. Hij kreeg ook een knieprothese. Twee jaar geleden werd hij bovendien blind. Noodgedwongen liet hij de zaak over aan chocolatier Stijn Glorie en Samantha Deniere.

Volgens de wens van de familie wordt er in intieme kring afscheid genomen van Marc.

(AHP)