Bekend Kortrijks restaurant Oud Walle sluit de deuren: “We focussen nu op onze nieuwe zaak”

Gastronomisch restaurant Oud Walle aan de Koning Albertstraat in Kortrijk houdt ermee op. Chef-kok Frederik Desmet en zijn vrouw Els Deklerck focussen zich voortaan op hun nieuwe zaak Kostba[a]r in het centrum van Marke. Dat is een succes, ook tijdens de afgelopen eindejaarsperiode toen het echtpaar niet minder dan 700 afhaalmenu’s mocht bereiden.

Frederik Desmet en Els Deklerck in Kostba(a)r.©ELS DELEU EDB
Frederik Desmet en Els Deklerck in Kostba(a)r.©ELS DELEU EDB

Begin vorig jaar openden Frederik Desmet en Els Deklerck lunchbar Kostba[a]r in het centrum van hun thuisgemeente Marke. Ze bieden er betaalbare culinaire gerechten in een losse sfeer aan. Ze bleven hun nieuwe zaak combineren met hun gastronomisch restaurant Oud Walle dat wel enkel nog ’s avonds en tijdens de weekends open was voor het publiek.

Zakenmensen bleven weg

“We merkten de afgelopen jaren dat het klassieke gastronomische restaurant dat elke dag zakenmensen kan ontvangen voor uitgebreide lunches stilaan aan het verdwijnen is. Business moet efficiënter verlopen waardoor er overdag geen uren meer aan tafel besteed worden, maar pas ’s avonds tijd is voor een diner onder zakenmensen. Daarom besloten we om Oud Walle voortaan enkel ’s avonds en in het weekend te openen en dat te combineren met onze lossere formule Kostba[a]r”, aldus Frederik.

Die combinatie werkte goed, maar toen kwam corona. Oud Walle moest tijdelijk de deuren sluiten en bij Kostba[a]r moest noodgedwongen overgeschakeld worden op take away. Niet evident, al merkten Frederik en Els al snel dat er in Marke en omstreken een publiek is voor lekkere culinaire no nonsense gerechten tegen een betaalbare prijs.

“Elke week zagen we ons klantenbestand en het aantal afhaalgerechten in Marke stijgen, iets wat uiteraard een opluchting is in moeilijke tijden. Meer nog, tijdens de eindejaarsperiode moesten we op een bepaald ogenblik de bestellingen stopzetten. Zo’n 700 menu’s hebben we bereid met Kerst en Nieuw, een onverhoopt succes…”, zo vult Els aan.

Succes koesteren

Nu hebben Frederik en Els besloten om Oud Walle stop te zetten. “Kostba[a]r is een succes dat we nu moeten koesteren. Tegelijkertijd zien we zoals gezegd een veranderd consumentengedrag voor zakenlunches, hebben we er met de coronacrisis absoluut geen zicht op wanneer we weer ten volle aan de slag kunnen gaan met Oud Walle en of het nog wordt als van tevoren. Daarom trekken we nu de stekker uit Oud Walle, al nemen we onze liefde voor lekker eten van een gastronomisch niveau wel mee naar Marke.”

Met Kostba[a]r hebben Frederik en Els trouwens nog verdere plannen. “In 2020 experimenteerden we bij Kostba[a]r al met een vast avondmenu op dinsdag- en donderdagavond. Het is een piste waar we ook in de toekomst verder willen op inzetten. Ook het openen van Kostba[a]r in het weekend sluiten we niet uit. Maar eerst hopelijk zo snel mogelijk terug naar het nieuwe normaal. Want dat échte contact met die vele Markenaars en mensen uit de regio die ons al de hele periode steunden, missen we wel.”

Trouw publiek

Frederik en Els willen de vele klanten van Oud Walle bedanken. “We hadden er een trouw en mooi publiek. Hopelijk mogen we hen binnenkort ook in Marke verwelkomen voor een lekker maal. De chef-kok blijft immers dezelfde…”, zo knipoogt Frederik.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.