Gek of geniaal? Astrid uit Hooglede zet nu al haar kerstboom

Astrid kreeg het idee in de herfstvakantie om de kerstboom al te plaatsen. © Foto FV
Frederic Vansteenkiste

In decoratiezaken, supermarkten en andere winkels ruimen de Halloweenpompoenen stilaan plaats voor het kerstassortiment. Maar in de huiskamer? Neen, daarvoor is het nog te vroeg… Of niet? Astrid Sercu uit Hooglede, leerkracht aan STAP Roeselare en bij het jonge volkje nog altijd best bekend als ‘Paula’ uit de Studio 100-reeks ‘Galaxy Park’, vindt van niet. Zij versierde afgelopen weekend, zondag 4 november, al haar kerstboom.

Astrid kreeg het idee in de herfstvakantie. “Ik had ergens op Facebook zien passeren dat het wetenschappelijk bewezen is dat je gelukkig wordt van kerstversiering in huis”, vertelt ze. “En toen dacht ik ‘jaaaaa kerstmis’!'”

Het kostte haar wel wat overredingskracht om haar man Ewout te overtuigen. “Hij vond – en vindt nog altijd – dat het pas kan na 6 december”, legt Astrid uit. “Maar dan heb ik gezegd dat het wetenschappelijk bewezen is dat je er gelukkiger van wordt en dan mocht het. (lacht)” En dus haalde Astrid de boom en de versiering van stal. Geen echte spar of den – die zijn nu ook nog moeilijk te vinden – maar een namaak exemplaar. “Daar is Ewout ook geen fan van”, lacht Astrid. “Maar een valse kerstboom is milieuvriendelijker, netter én voordeliger, want die gaat jaren mee!”

Het is wetenschappelijk bewezen dat je gelukkig wordt van kerstversiering in huis

En werkt het nu? Voelt Astrid zich ook gelukkiger? “Ja, eigenlijk wel”, bevestigt ze. “Ook al werk ik na de schooluren, het zijn soms vroege ochtenden met een klein kindje in huis. En in de winter is het zo dan nog zo donker, extra pijnlijk om vroeg uit je bed te moeten. Maar dan steek ik de lichtjes van de kerstboom aan en dan is het hier ineens héél gezellig!”

“Ik moet mijn zoontje Abel wel in de gaten houden, want hij durft er al eens hard aan trekken en ik wil vermijden dat het hele ding plots op de grond belandt. Ik heb wel speciaal nieuwe kerstballen gekocht: baby proof en onbreekbaar.”

Niet beperken tot de huiskamer

De warme kerstgloed beperkt zich trouwens niet tot de huiskamer. Astrid maakte ook een cd’tje met kerstliedjes voor in de auto. “Maar dat mag ik wel niet draaien als mijn man mee is”, lacht ze.

Gezelligheid en christmas cheer all the way dus, maar 50 dagen op voorhand… bestaat er dan geen risico dat je het tegen begin december ‘zo een beetje gehad hebt met al die lichtjes’? “Dat lijkt me onwaarschijnlijk”, zegt Astrid. “Sommige jaren staat hij hier tot in februari of maart. Echt waar, ik kan het iedereen aanraden die van kerstsfeer houdt. Wie niet van kerst houdt zal waarschijnlijk wel niet gelukkig worden van een maand eerder een boom in huis…”

(FV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.