Geheimzinnige stenen doen denken aan teken van inbrekers, maar daar blijkt niets van aan

Tom Anthone en Sanne Heyse van Chiro Korneelke met enkele van de rode en de blauwe stenen in oc Aalbeke waar de tips altijd het eerst zullen verschijnen. Bram Missiaen en Ruben Driessens ontbreken op de foto. © EDB
Redactie KW

Paniek zondagmorgen bij verschillende Aalbekenaren. Sommigen belden zelfs de politie. Door kleurrijke stenen dicht bij hun huizen dachten verschillende inwoners aan een inbraakplaag. Maar niets is minder waar.

Door Els Deleu

Er bleek dat niemand moest ongerust zijn. Koninklijke harmonie Eendracht Aalbeke voert op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli in de nieuwe loods van Vandecasteele Houtimport de musical In de Schaduw van Napoleon op. Het bestuur van de harmonie vroeg aan de leiding van Chiro Korneelke om de maanden voor de musical een inleiding op de musical te geven door middel van een spel. En of ze zijn geslaagd in hun opzet, er wordt duchtig over gepraat!

Spel voor volwassenen

“Er werd ons gevraagd om een spel voor Aalbekenaren uit te werken en die opdracht hebben we met plezier aanvaard”, aldus Tom Anthone (22). “We zijn allemaal Chiroleid(st)er en werken graag spelletjes uit. Dit keer mogen wij een spel voor volwassenen organiseren en anders dan in de Chiro mag het nu ook eens wat moeilijker en wat uitdagender zijn. We kunnen dus nóg meer onze creativiteit gebruiken.”

Het spel mag ook enkele maanden duren maar we moeten in het oog houden dat de opdrachten op tijd kunnen uitgevoerd worden of niet te vlug gevonden worden. We kunnen hier natuurlijk wel wat bijsturen, ook als we zien dat teams helemaal op het verkeerde spoor zouden zitten.”

Tom is ook lid van het gewest in de Chiro. “Daar kunnen we natuurlijk al eens wat moeilijkere spellen uitwerken die bedoeld zijn voor de leiding,” zegt hij. Samen met Sanne Heyse (18) een student verpleegkunde, Bram Missiaen, een student Digital Arts en Ruben Driessens (18) die een ingenieursopleiding volgt, werkt Tom die studeert voor leerkracht het spel uit. “Het basisconcept voor het spel is dat er tien voorwerpen, die een link kunnen hebben naar Napoleon, verstopt worden in Aalbeke. We maken twee teams, de vrienden en de vijanden van Napoleon“, legt Sanne uit. “Door tips die de mensen krijgen moeten ze vinden over welke voorwerpen het gaat en de locaties achterhalen.”

De Chiroleiding zorgde alvast al voor een mysterieuze inleiding van het spel. Zaterdagavond vertrokken zes leiders en leidsters voor een tocht door Aalbeke waarbij ze rode of blauwe gekleurde stenen voor 900 huizen legden. “We wandelden hiervoor 7 km met zware zakken met stenen mee en waren 2,5 uur onderweg.”

Politie gebeld

Op Facebook verschenen zondagmorgen al berichten van mensen die mysterieuze stenen gevonden hadden voor hun deur en die ongerust waren omdat ‘het wel eens tekens van mogelijke inbrekers zouden kunnen zijn’. Sommige bewoners belden zelfs de politie. “Het was aanvankelijk de bedoeling om een gekleurde steen voor elke voordeur te leggen op een blad waar het spel uitgelegd werd“, aldus Sanne.

“Door de hevige wind konden we dat risico niet nemen, de bladen zouden wegwaaien. Daardoor veranderden we ons plan door de steen voor de deur te leggen en de brief met uitleg in de brievenbus te stoppen. Natuurlijk opende niet iedereen op zondag zijn of haar brievenbus. We hadden nooit gedacht dat er ongerustheid zou zijn hierover.” De rode en blauwe stenen bepalen of de bewoner bij de ‘vrienden’ of de ‘vijanden’ van Napoleon in de ploeg zit.

OC Aalbeke

Alle opdrachten en tips zullen altijd eerst in oc Aalbeke uithangen, en dan op Facebook verschijnen. Daar kunnen de bewoners zich lid maken van één geheime groep, ofwel bij de vrienden ofwel bij de vijanden van Napoleon en er ook overleggen en samen naar oplossingen zoeken. “We hopen alvast dat iedereen het spel eerlijk speelt, dat maakt het fijn om eraan deel te nemen.”

De tips zullen verschillende vormen aannemen zoals omschrijvingen, geheimschrift, een rebus en fysieke tips. “We willen ook nog de handelaars van Aalbeke in het spel betrekken.” Als er voorwerpen gevonden worden, moet het winnende team een foto nemen en posten in de groep. Het moment van de post van de foto zal heel belangrijk zijn om te bepalen welk team er wint.

Tom benadrukt dat het heel belangrijk is dat de mensen hun steen bijhouden. “Voor het winnende team zal dit nog van pas komen”, zegt hij. “Het is ook belangrijk om te bewijzen tot welk team je behoort want bij de opdrachten kan dit van pas komen.”

Groepsgevoel

Tom en Sanne zijn alvast tevreden dat het spel de Aalbekenaren wel samen brengt en dat er veel gepraat en overlegd wordt. “Het groepsgevoel van het team is heel belangrijk, want als individu alleen zal je nooit de opdrachten kunnen oplossen. Samenwerken zal nodig zijn! We vinden het alvast heel fijn dat het leeft bij onze dorpsgenoten. En misschien komen ze wel met de volledige teams naar de musical kijken in juli!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier