Geflitst aan 139 km/uur waar je 50 mag: “Kleine minderheid profiteert van crisis”

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vorige week kondigde politiezone Vlas via haar sociale media aan dat er tijdens de coronacrisis toch gerichte snelheidscontroles zouden komen. “De politie krijgt meldingen dat een kleine minderheid van de bestuurders zich jammer genoeg niet aan de snelheidsbeperkingen houdt”, klinkt het. Een bestuurder werd geflitst aan 139 km/uur in de bebouwde kom.

Terwijl veel mensen gedwongen thuis zitten, heerst bij de politiezones grote bedrijvigheid. Sommigen kondigden dan ook aan om geen snelheidscontroles meer uit te voeren tot de coronacrisis over zijn hoogtepunt heen is. Ook in politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) stonden dat soort controles niet hoog op de prioriteitenlijst. “Maar vorige week kregen we verschillende meldingen binnen van wegpiraten die profiteren van de lege wegen”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Dat mocht ik zelfs aan den lijve ondervinden.”

Donderdag werd dan ook op verschillende plaatsen gecontroleerd. Aan de Pottelberg in Kortrijk, waar een snelheidsbeperking geldt van 50 km/uur, reden 93 van de 492 gecontroleerde bestuurders te snel. Dat is bijna 20 procent. Een bestuurder scheurde zelfs langs aan 139 km/uur. In de Weggevoerdenlaan in Kortrijk werden 187 bestuurders gecontroleerd, ‘slechts’ 14 procent van hen reed sneller dan 50 km/uur. Een iemand haalde 92 km/uur.

In de Brugsesteenweg in Kuurne, waar je 50 km/uur mag rijden, waaiden 110 mensen tegen de lamp. En in de Rijksweg in Lendelede, waar een beperking geldt van 70 km/uur, krijgen 14 procent van de 442 gecontroleerde bestuurders een boete in de bus. Een van hen raasde de agenten voorbij aan 124 km/uur.

“In de aanpak van deze coronacrisis stelt politiezone Vlas alles in het werk om zoveel mogelijk politiemensen in te zetten voor enerzijds de basispolitiezorg ten dienste van haar inwoners en anderzijds voor controles op het naleven van de opgelegde maatregelen. Niettemin zullen gerichte snelheidscontroles in Kortrijk, Kuurne en Lendelede verder ingepland moeten worden zodat het duidelijk blijft dat snelheidsduivels geen misbruik kunnen maken van het rustig verkeer”, waarschuwt de woordvoerder.

“Maar daarnaast wil de PZ Vlas ook graag alle inwoners bedanken voor hun verantwoordelijkheidszin door het strikt naleven van de coronamaatregelen”, besluit hij.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.