Geert Vansnick is al meer dan 30 jaar koster: “De paus herkende mij zelfs”

Maar liefst drie keer kon Geert Vansnick de paus ontmoeten. © gf
Paul Bruneel

Geert Vansnick (52) is ongetwijfeld een van gekendste personen in Middelkerke. Beroepshalve is hij meer dan 30 jaar aan de slag bij Decorateur Verstraete maar zijn grote bekendheid haalt hij als koster in Middelkerke. Hij startte op 1 februari 1988 en is vandaag nog steeds paraat in de kerk.

Geert Vansnick maakte alle verdrietige en blije gebeurtenissen mee in de kerk, maar zijn hoogtepunt beleefde hij wel ver weg van huis. Hij is waarschijnlijk de enige inwoner van de gemeente die tot drie keer toe een ontmoeting had met paus Johannes Paulus II. Meer nog: bij de derde ontmoeting herkende de paus hem en sprak hij Geert aan. “Een moment om nooit te vergeten”, zegt Geert.

Zilveren medaille

Toen Geert in 2018 zijn 30-jarige kosterschap vierde, werd hij gehuldigd en kreeg de zilveren medaille H. Donatianus. Zijn lange staat van dienst is ook minister van Cultuur Jan Jambon ter ore gekomen. Op 3 november zal burgemeester Jean-Marie Dedecker, in naam van de minister, Geert Vansnick vereremerken.

“Natuurlijk vind ik dat een grote eer. Weet je, ik doe het nog altijd even graag als de dag dat de toenmalige pastoor André Vancoillie, mij in 1988 vroeg om mee te helpen. Ik heb onmiddellijk toegezegd, want ik kende het klappen van de zweep al. Ik was al van in 1981 misdienaar. Ik heb me altijd ingezet voor de kerk, maar zelf priester worden zag ik niet zitten. Daarvoor heb ik te veel andere interesse die niet onmiddellijk bij het priesterschap passen”, lacht hij.

Geert Vansnick
Geert Vansnick © Luc Cassiman

De koster doet zijn werk met veel toewijding. Hij is er bij plechtigheden altijd als eerste bij om de kerkdeuren te openen, de kaarsen aan te vullen, de gewaden klaar te leggen en geestelijken bij te staan tijdens de plechtigheden.

Uiteraard heeft hij in die meer dan 30 jaar ook heel wat pastoors de revue zien passeren. “Ik ben begonnen bij André Vancoillie, maar ik heb ook gewerkt met René Blieck, Marcel Ingelaere, Freddy Rotsaert, Luc Bourgois, Willy Dewulf, Luc De Baene en Bart Lagrange. Als koster deel je mee in het verdriet en het leed van de families tijdens begrafenisplechtigheden, maar je maakt ook heel wat mooie en blije momenten mee. De aanstelling van een pastoor was altijd wel iets speciaal.”

Duizend begrafenissen

Geerts hoogtepunt blijft wel de ontmoetingen met paus Johannes Paulus II. “Ik heb de paus voor de eerste maal kort ontmoet toen hij op bezoek kwam in België, ik ben daarna naar Rome gereisd en kreeg er een privé-audiëntie bij de paus. Toen ik in 1999 met de Heilige Stoel opnieuw naar Rome trok, kreeg ik opnieuw de gelegenheid om een paus te ontmoeten. Hij herkende me en sprak me zelfs aan in het Nederlands, dat heeft me toen enorm aangegrepen”, vertelt Geert. “Ik was er dan ook heel erg van aangedaan toen paus Johannes Paulus II in 2005 overleed.”

“Ik heb altijd mijn werk als koster en als schilder heel graag gedaan”, aldus Geert. Een kleine berekening leert dat hij ondertussen meehielp met ruim 1.000 begrafenissen en meer dan 500 koppels het jawoord zag geven aan elkaar in de kerk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.