Geert uit Roeselare wil marathon lopen in elk land van de Europese Unie

Ondernemer Geert Malysse zet het op een lopen. Letterlijk dan want Geert heeft niet alleen de zes Marathon Majors gelopen, tegen eind 2021 zal hij ook een marathon gelopen hebben in alle landen van de Europese Unie. Er staan er nog zeven op het programma en die koppelt Geert aan het goede doel.

Geert Malysse (links) na de marathon van Berlijn samen met Wilfried Silon, bezieler en oprichter van de Managers Marathon Club. (gf) © (gf)

Geert Malysse is geboren en getogen in het Kortrijkse maar hij woont sedert 2000 in Roeselare. “Mijn echtgenote Sylvie Goddeeris woonde eerst in de Koning Albert I-laan maar toen we een beetje later een huis op de Zilverberg konden kopen, zijn we verhuisd.”

“Ik ben altijd sportief aangelegd. Ik voetbalde bij Wevelgem tot ik Toegepaste Economische Wetenschappen ging studeren. Ik kon niet meer trainen tijdens de week en dan kun je logischerwijze ook geen wedstrijden spelen in het weekend. Maar ik bleef voetballen bij een ploeg uit de competitie schepen Byttebier. En het gebeurt nog wel eens dat ik een wedstrijd meespeel maar dat is zeldzaam.”

Niet enthousiast

“In 2000 ben ik toevallig in contact geraakt met de marathon. In een tijdschrift las ik een artikel over de Managers Marathon Club, een groep van ondernemers die marathons lopen. Dat sprak me aan: ik had altijd al een marathon willen lopen en vermits ik in die tijd om en bij de 100 kg woog, dacht ik dat een marathon mijn gewicht wel naar beneden zou halen (lacht).”

“Ik nam contact met Wilfried Silon, de coördinator van de MMC in Aalst. Toen hij mij echter zag, was hij helemaal niet enthousiast om mij te begeleiden. Hij klonk zelfs zeer cassant en beweerde dat ik veel te zwaar stond om aan atletiek te doen en dat het ronduit gevaarlijk was voor mijn gezondheid om zo te starten met lopen. Hij stemde in om mij een tweede keer te ontmoeten bij hem thuis maar ik moest 18 kilo afvallen. Indien dit niet zou lukken, dan hield het daar op voor mij.”

Te snel starten

“Ik heb dan negen maanden als een konijn geleefd (lacht). En in november 2004 startte ik in de marathon van New York na een maandenlange voorbereiding. Meteen één van de mooiste marathons en één groot feest. Je beseft echt niet wat er op je afkomt. En natuurlijk laat je je als groentje meeslepen in de euforie van het ogenblik. Je staat superscherp, je bent ongelooflijk gemotiveerd, je gaat mee in de ‘vibe’ van New York en … je start veel te snel. De eerste kilometers kan de pret niet op maar dan komen de kilometers 30, 35 en 37 en dan is het waanzinnig afzien. Maar ik slaagde er in om te finishen. Na New York volgde Berlijn en ik was vertrokken. Ik had dus al twee van de vijf Marathon Majors gelopen en dus stonden ook Chicago, Boston en Londen op het programma.”

“Ik bleef marathons lopen want op die manier verplichtte ik mezelf te trainen en een sportief doel voor ogen te houden. Als je niet genoeg getraind heb, red je het immers niet in een marathon. Ik heb ondertussen al 26 marathons gelopen waaronder ook die van Tokyo die in 2015 als zesde marathon werd toegevoegd aan de Marathon Majors.”

Europese Unie

“Toen ik alle marathons die ik heb gelopen, overliep, kwam ik tot de vaststelling dat ik al een marathon had gelopen in 20 landen van de Europese Unie. Meteen besloot ik om een marathon te lopen in de resterende landen tussen nu en eind 2021 en dat te koppelen aan enkele goede doelen.”

Door ‘s morgens vroeg te lopen probeer ik de impact op mijn professioneel leven zo klein mogelijk te houden

“Ik doe dat omdat ik echt iets wil terugdoen voor onze maatschappij. Dit kan misschien melig of wollig klinken maar ik meen dat oprecht. Ik ben een enorm bevoorrecht persoon: ik doe mijn job graag en het gaat me professioneel voor de wind, ik heb een schitterende familie en ik ben sociaal geëngageerd. Ik zetel in de Raad van Bestuur van CAW Kortrijk en sedert 2018 maak ik ook deel uit van de Rode Lopers die altijd goede doelen steunen. De resterende Europese marathons die ik nog loop, worden daarom gesponsord ten voordele van De Rode Lopers, CAW Zuid-West-Vlaanderen en het Streekfonds West-Vlaanderen.”

Ochtendmens

“Ik train altijd ‘s morgens vroeg en gelukkig ben ik een ochtendmens. Door zo vroeg te lopen probeer ik de impact op mijn professioneel en familieleven zo klein mogelijk te houden. Ik vertrek altijd tussen vijf en zes uur ‘s morgens en ook op zaterdag ben ik vroeg weg. Ik plan dan altijd mijn lange afstanden en probeer terug thuis te zijn tegen het ontbijt. En eigenlijk voel ik me uitstekend op die manier: lopen in alle vroegte, thuiskomen en een douche nemen én ontbijten met het gezin. Ik zit dan echt boordevol energie !”

“Op 13 oktober loop ik de marathon van Boekarest in Roemenië en in 2020 staan er marathons in Slovenië, Bulgarije, Kroatië en Slovenië op het programma. In 2021 komen dan Polen en Letland aan de beurt terwijl ik het hele gebeuren afsluit met de marathon van Brussel. Dat wordt de kers op de taart van het hele Euro City Run-project.”

“Wat mijn plannen zijn na 2021 ? Er zijn projecten genoeg. Misschien organiseren we grote fietstochten met de vrienden. Of loop ik marathons die voor mij speciaal zijn omwille van een historisch karakter of door de natuurpracht. We zien wel.”

Financiële giften kunnen op BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding van volgende vrije mededeling 850100.043 Geert Malysse Euro City Run of gestructureerde mededeling +++185/0100/04331+++.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.