Geert Ryde uit Tielt danst op het podium al eens samen met Anja Yelles

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

In de Dierdonk in Tielt wonen Geert Ryde en echtgenote Dorine Hermie. Ze zijn de ouders van Charisse (24), die met haar vriend David in Kruiskerke (Ruiselede) woont. Op 31 mei 2011 verloren ze zoon Nick (26) aan de gevolgen van een verkeersongeval. Nick woonde nog thuis, vertrok naar zijn werk, maar keerde na een botsing met een personenwagen niet meer naar huis terug.

Geert Ryde uit Tielt danst op het podium al eens samen met Anja Yelles

Geert en Dorine hebben één kleinzoon Tyco (2). Beroepshalve werkt Geert al zeventien jaar bij de firma ITC in Tielt, waar in de jaren tachtig ook zijn echtgenote werkzaam was. Geert is bezeten door fotografie. Hij maakt graag foto’s op allerlei evenementen en vooral van zijn muzikaal idool Anja Yelles, afkomstig uit Roeselare. Nu woont Anja al jaren in Gent.

Hoe lang ben je al fan van Anja Yelles ? Hoe is het allemaal begonnen ?

“Het begon allemaal zo’n 32 jaar geleden tijdens de Batjes in Torhout, waar ik als DJ actief was bij de vrije radio Verona. Anja Yelles kwam optreden en ik vond haar een heel joviale dame. Ik was toen nog maar 18 jaar, nog jong hé, en dus vond ik haar ook een heel mooie zangeres.”

Ik was toen nog maar 18 jaar en dus vond ik haar ook een heel mooie zangeres

“Eén jaar later kwam ze opnieuw optreden. Natuurlijk sloegen we dan al langer een praatje met elkaar. Ze sprak ook over haar optredens. Ik wilde daar wel eens naartoe gaan, maar ik reed nog niet met de wagen. Met de bromfiets of fiets reed ik naar optredens die dichtbij waren, waar ik Anja kon aanmoedigen. Eens de twintig jaar voorbij hield ik mij bezig met dartstornooien op nationaal en internationaal vlak. Ik luisterde naar Vlaamse muziek tot zelfs heavy metal. Op 27-jarige leeftijd veranderde terug mijn leven en begon ik opnieuw naar vooral de muziek van Anja Yelles te luisteren.”

Ben je een fanatieke fan ? Ga je naar veel optredens ? Heb je veel gadgets in huis ?

Geert Ryde uit Tielt danst op het podium al eens samen met Anja Yelles

“Mijn vrouw en ik gaan naar optredens in Oost- en West-Vlaanderen. Verder rijden we niet. We bezitten nu al kaarten voor de show van Hans Hanssens – met optreden van Anja Yelles – op zaterdag 26 maart in Staden. We kijken daar al naar uit, alhoewel het nog méér dan één week is. Anja hield, samen met haar vroegere partner, ook een frituur in Ooigem open. Tielt ligt niet zo ver van Ooigem, maar toch zijn we daar nooit geweest. We zijn fans die ons idool niet opslorpen, die niet constant vragen gaan stellen. We zijn inderdaad een beetje gesloten fans. Anja weet en waardeert dat. Ze vergeet ons echter niet. Staat ze op het podium, moet er iemand mee komen dansen en krijgt ze geen respons in de zaal, dan roept ze : Allez, Geertje, kom maar af. Zoiets moet ze geen twee keer zeggen”, lacht Geert, die zei dat ze ook niet veel merchandising in huis hebben. In de woning hangt er één grote Anja Yelles-foto aan de muur en op de kast prijkt ook een exemplaar waarop Anja centraal staat. Voor de rest staat hun woonkamer niet vol met allerlei prullaria die men bij de fanstand aankoopt. “Dat wil echter niet zeggen dat Anja niet diep in ons hart zit. We houden van haar muziek en ieder optreden is voor ons een feest.”

We houden van haar muziek en ieder optreden is voor ons een feest

Geert Ryde uit Tielt danst op het podium al eens samen met Anja Yelles

In het hart van Geert en Dorine zit er ook een groot litteken. Op 31 mei 2011 verongelukte immers hun zoon Nick op weg naar zijn werk. Toen waren Geert en Dorine met Anja al goed bevriend, maar toch wordt er maar weinig gesproken over hun pijn. Het echtpaar koestert de songs van Anja, omdat deze liedjes hun verdriet doen vergeten. Anja zingt immers schlagers, songs met een lach, en dat kunnen Geert en Dorine best gebruiken. “Maar we gaan niet met onze zorgen aankloppen bij ons idool“, schudt Geert zijn hoofd. “Door mijn zoon Nick leerde ik met Facebook werken en op die manier babbel ik praktisch iedere dag met Anja, zonder over onze zorgen te praten. Anja vertelt wel eens over haar moeilijkheden, het verlies van haar partner die haar liet staan, enz. Wij begrijpen haar volledig, maar we zijn geen fans die al onze miserie zomaar delen met een zangeres die we zo graag hebben.”

Geert Ryde uit Tielt danst op het podium al eens samen met Anja Yelles

Heb je persoonlijke anekdotes ?

“Ik vergeet nooit een optreden van Anja in 2013 in Ledegem. Achter de coulissen was ze haar kapsel aan het blazen met een haardroger. Terwijl de mensen in de zaal zaten, kwam daar plots de brandweer binnen. Door de lak van haar spuitbus was immers het brandalarm afgegaan en had iemand de brandweer opgebeld. Stel je voor, dat was nogal een toestand hoor, maar nadien hebben we daar hevig mee gelachen.”

Geert Ryde uit Tielt danst op het podium al eens samen met Anja Yelles

“Ik mocht al vaak meedansen op het podium. Ze nodigt uit, maar tijdens bepaalde shows zijn de mensen angstig om de eerste stap te zetten. Dank roept Anja naar mij Allez, Geertje, kom maar af. En natuurlijk doe ik dat. Dat zijn dan leuke momenten, onvergetelijke shows. Op zo’n momenten vergeet je eens de zorgen van alle dagen.”

Haar grootste hit De soep is aangebrand kennen Geert en Dorine natuurlijk volledig uit het hoofd. Maakte Anja al eens soep voor haar twee grote fans ? “Neen, nog niet. Ik denk dat ze zelf bang is dat haar soep zou aangebrand zijn”, lacht Geert. In de voorbije jaren bracht Anja haar hit De soep is aangebrand al in drie versies uit. In de jaren tachtig kwam het liedje uit op een vinylplaat in hetzelfde genre als Ramaya. In 1994 kwam het nummer terug uit door tussenkomst van De Droomfabriek en dit nummer werd toen een knaller van formaat. Recent bracht Anja terug dezelfde song uit in een volledige remake, modern en pittig (zoals haar soep…). Andere hits van Anja zijn : De Vlaamse Twist, Whisky en vrouwen, Alleen maar schoenen aan, Agadu…

Geert Ryde uit Tielt danst op het podium al eens samen met Anja Yelles

Haar jongste single heet Helikopter, een lied afkomstig uit haar recentste album Horen, zien en zingen. De zangeres heeft 200 paar schoenen en bekent dat ze een haar schoenenverslaving probeert te overwinnen.

(PADI)