Geert Nemegeer van ‘t Karakske ziet chocoladeverkoop kelderen

Geert Nemegeer. (foto SM)
Stijn Moerman

Terwijl de paasperiode voor de meeste chocolatiers een van de hoogtepunten van hun jaar moet worden, dreigt het door het coronavirus op een fiasco uit te draaien. Geert Nemegeer van ‘t Karakske blijft echter hard werken en nodigt de mensen uit om een bezoekje te brengen aan zijn webshop.

Net als bij heel wat handelszaken zijn de deuren bij chocolaterie ‘t Karakske in de Schoolstraat gesloten. “Bij de eerste communicatie over de coronamaatregelen werd gezegd dat niet-essentiële zaken moesten sluiten. Dat hebben we dan ook meteen gedaan”, zegt Geert Nemegeer. “Even later werd dan gemeld dat we toch mochten openblijven onder bepaalde voorwaarden, maar mijn vrouw en ik hebben direct beslist om dicht te blijven. We willen geen risico’s nemen.”

“De maatregelen golden aanvankelijk tot 5 april al zijn die nu al twee weken verlengd maar het is onze bedoeling om onze zaak vanaf maandag weer te openen. Wel mits de nodige maatregelen, zoals ze bij de bakkers en slagers doen: twee klanten per keer in de zaak en de rest moet buiten wachten met de nodige afstand tussen hen. De vraag is alleen: zullen de klanten komen? Maar we zitten een week voor Pasen, dus misschien kan de schade toch wat ingedijkt worden.”

Enorme voorraad

Hoe dan ook, het wordt een financiële tegenvaller voor alle chocolatiers in het land. “Het wordt sowieso een zwarte Pasen. Normaal moeten we in deze periode zo’n 30 tot 40 procent van onze omzet draaien om het jaar door te komen. Zeker met de zomermaanden die er dan aankomen. Dat wordt dus moeilijk. Heel wat paaseierenverkopen van verenigingen zijn geannuleerd, de paasontbijten vallen in het water, de bedrijven zijn gesloten en hebben dus geen geschenkje nodig voor hun werknemers… En ondertussen worden ook heel wat workshops geannuleerd. Nog een geluk dat chocolade twee jaar bewaard kan worden. Het is dus niet verloren, al zitten we nu op een enorme voorraad.”

Gratis levering

In afwachting van betere tijden nodigt Geert Nemegeer iedereen uit om een kijkje te komen nemen op de webshop van ‘t Karakske en langs die weg bestellingen te plaatsen. “We zijn ook met een campagne op Facebook gestart om onze zaak extra in de kijker te zetten”, vervolgt Geert. “Het voordeel van online shoppen is dat er direct elektronisch betaald kan worden en er dus niet meer in de winkel moet afgerekend worden. De mensen die online bestellen voor 5 april, krijgen hun chocolade de week erop gratis aan huis geleverd.”

“En voor de oudere mensen die iets willen kopen voor hun kleinkinderen, maar niet zo goed hun weg vinden online: bel ons gerust op. Dan regelen we dat wel. Hopelijk komen er nog veel bestellingen binnen, zodat we onze parttimer weer in het werk kunnen steken. Het is voor niemand een leuke situatie. Maar de gezondheid gaat voor. Mijn vrouw en ik zijn de voorbije weken zelfs niet meer buitengekomen. We zouden maar eens ziek moeten zijn als de zaak terug open kan…”

Bestellen kan via https://karakske.be/webwinkel of op het nummer 051 22 57 07.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier