Geert Hoste: “Zonder humor overleven we niet, maar timing is alles”

Een nieuwe eindejaarsconference over de coronacrisis? Geert Hoste: "Altijd een goed idee!" © Tom Brinckman
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Geert Hoste Quarantaine. Het zou zomaar de titel van een nieuwe eindejaarsconference kunnen zijn. Het is daarentegen de realiteit waar ook de godfather van de Vlaamse stand-upcomedy zich in bevindt. “Ik heb besloten om helemaal niet buiten te komen en ik volg de instructies van de overheid voor honderd procent. Ik ga zelfs niet winkelen”, aldus de geboren Bruggeling.

Die diehard quarantaine komt hem naar eigen zeggen niet meteen slecht uit. Op 5 maart overleed immers de moeder van de komiek. Geert Hoste beleeft zo een serene rouwperiode. “Tijdens de rouw is het sowieso aangewezen om niet te veel buiten te komen. Dan bekijk je de realiteit al op een andere manier dan gewoonlijk. We hebben geluk gehad met de begrafenis, die nog net heeft kunnen plaatsvinden zoals gepland met iedereen erbij. De dag nadien volgden de strenge maatregelen. Ik leef ontzettend mee met de mensen die nu geen afscheid kunnen nemen van hun geliefden. Dat is verschrikkelijk”, aldus de geboren Bruggeling, die we vanop veilige afstand vroegen naar humor anno corona.

Moet je kunnen lachen met corona?

“Je kan met alles lachen. Daar blijf ik van overtuigd. Maar je moet de timing heel goed in de gaten houden. Wanneer vertel je wat? Dat is het verschil tussen iemand die van humor zijn beroep maakt en iemand die zomaar wat doet. Als eindejaarsconferencier had ik het grote voordeel om altijd op het einde van het jaar op ernstige gebeurtenissen te kunnen terugblikken. Dat was wat balsem op het litteken. Grappen maken in volle crisissituatie én waarmee je je lach wil afdwingen, vereist toch voorzichtigheid.”

Wat is bijvoorbeeld not done?

“Over een slachtoffer moet je geen grappen maken. Zoveel is duidelijk. Als je grap over corona in het algemeen gaat, moet je beseffen dat je ook mensen zal kwetsen die nauw betrokken zijn. Aan de kant van de slachtoffers en aan de kant van de zorgsector. Dat neemt niet weg dat er een pak humor te schrijven valt over de aanpak van deze crisis.”

“Ik leef ontzettend mee met de mensen die nu geen afscheid kunnen nemen van hun geliefden”

“In de talkshows en journaals op televisie wordt er massaal opgeroepen om in uw kot te blijven. Zelf zitten ze daar soms met vijf aan tafel. Dat is te ridicuul voor woorden. Experts en politici zouden ook in het nieuws kunnen komen via telecommunicatie, zonder daarvoor elke dag in de studio te moeten aanschuiven. Daar kan je dus wel gemakkelijk wat grappigs over maken.”

Welke kracht brengt humor in deze moeilijke tijden?

“Zonder humor overleven we niet. Maar er is een verschil tussen ergens de humor van inzien of het moeten aanhoren van iemand die zichzelf grappig vindt. Dat heeft met ethiek en goede smaak te maken. Als er een auto-ongeval gebeurt en er ligt iemand af te zien, ga je op dat moment ook niet grappen staan maken. Je probeert eerst die mens te helpen. Als hij opgelapt ligt in het ziekenhuis, dán ga je aan zijn ziekbed zitten. Dan lach je eens goed met dat verband om zijn hoofd en een stuk gips om zijn been, opgespannen aan de hoek van de kamer. Timing is alles.”

Een nieuwe eindejaarsconference met Geert Hoste over de coronacrisis lijkt in de maak…

(lacht) “Dat is altijd een goed idee.”

Stel dat je vandaag op het podium zou staan, welke insteek breng je dan rond de coronacrisis?

“Dat hangt af van wie er in mijn zaal zit. De moppen voor ziekenhuispersoneel zouden compleet van een andere soort zijn dan mochten de toeschouwers familieleden van slachtoffers op intensive care zijn. Daarom moet je ook opletten met alles wat je nu op sociale media post. Mensen in quarantaine bedenken een volgens hen goede grap, zwieren het op sociale media, maar beseffen niet dat er ondertussen mensen met een dodelijk virus in het lijf naar adem zitten te happen. Het voordeel van een artiest op een podium is dat hij steeds aanvoelt wat gevoelig ligt bij het publiek en wat niet. Dat leid je af uit applaus of vreselijke stilte. Daar kun je dan op inspelen.”

Kan humor er ook voor zorgen dat de bevolking een crisissituatie net minder ernstig neemt?

“Natuurlijk. Daarom hou ik mij op dit moment ook in om grappen te maken over mensen die momenteel het beleid voeren en het werk moeten verzetten. In mijn eindejaarsconferences maakte ik moppen over zij die het land leidden. Maar dan ook niet in het heetst van de strijd. Zoiets vind ik op dit moment onverstandig.”


Geert Hoste

Geert Hoste zag het levenslicht op 1 juli 1960 in Brugge. Om zijn studies rechten aan de universiteit van Gent te bekostigen, trok hij als mimespeler de straat op. Al snel werd zijn talent opgemerkt en ging hij optreden in binnen- en buitenland. In 1987 begon hij met stand-upcomedy.

Hij maakte meer dan 25 jaar op rij – tot 2016 – een eindejaarsconference die op televisie werd uitgezonden en volle zalen lokte. Geert Hoste bracht ook verschillende succesvolle boeken uit en zette verschillende tv- en radioprogramma’s op poten. Hij zet zich ook in voor mensenrechten en de vrije meningsuiting.