Geert en Marleen Vanhullebus stoppen na 35 jaar met beenhouwerij

Marleen Stroo en Geert Vanhullebus met achter een van hun specialiteiten: droogworst. (foto BC)

Geert Vanhullebus en Marleen Stroo uit Zedelgem zwaaien op dinsdag 16 juni hun klanten uit. “We hebben hier 35 mooie jaren achter de rug, maar we vrezen het zwarte gat niet. Al zal het wel even wennen zijn.” De beenhouwerij heropent halverwege juli met nieuwe uitbaters.

Geert Vanhullebus (60) en Marleen Stroo (58) beginnen op woensdag 17 juni aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. Maar de beenhouwerij verdwijnt niet uit het straatbeeld van Zedelgem Dorp. Overnemers Branco Desmedt en Lies Carpels uit Koekelare starten halverwege juli de beenhouwerij herop. “Of we het befaamde zwarte gat vrezen? Ik zal niet zeggen dat het niet raar zal doen in het begin, want we zijn het uiteindelijk al die jaren gewoon geweest om te werken, maar ik ben er zeker van dat we ons niet zullen vervelen”, begint Geert. Marleen knikt: “We kijken er naar uit. We zullen meer tijd hebben voor onze kinderen, om voor de kleinkinderen te zorgen en om eens meer van het leven te genieten. Ik ben van plan om een cursus te volgen en misschien zelfs een nieuwe taal te leren.”

Beenhouwersschool

De beenhouwerij op de hoek van de Groenestraat en de Loppemsestraat kwam 35 jaar geleden in handen van Geert en Marleen. “Daarvoor werd de beenhouwerij toen nog met café uitgebaat door Daniel Reyngaert. Op 7 januari 1984 zijn we hier gestart. We waren nog maar enkele dagen getrouwd”, blikt Geert terug. Al van zijn twaalfde zat hij met zijn handen in het vlees. “Ik zat op internaat in de beenhouwersschool in Diksmuide. Op mijn vijftiende begon ik in de vakanties en in de weekends te werken. Toen ik 17,5 jaar was, begon ik te werken in een atelier van een beenhouwerij in Brussel. Toen in die tijd was dat niet uitzonderlijk. Veel West-Vlamingen trokken naar Brussel om te werken. Ik heb er twee jaar gewerkt en toen heb ik mijn legerdienst gedaan. Na die acht maanden congé (lach) begon ik te werken in een heel grote beenhouwerij in Antwerpen en daarna heb ik nog twee jaar in een beenhouwerij in Knokke gewerkt. We waren op zoek naar een eigen beenhouwerij, maar we zijn per toeval hier in Zedelgem beland. Het kon evengoed Torhout of Brugge geweest zijn. Maar hier in Zedelgem deed de kans zich toen voor.”

Préparé van de chef

Ook Marleen wist al vroeg wat werken was. “Ik heb handel gevolgd in het middelbaar. Van mijn 12 jaar ging ik op alle vrije dagen en in de vakanties werken in een bakkerij. Niet in de winkel, maar in het atelier. Dus toen we met de beenhouwerij zijn gestart, had ik nog geen ervaring met verkoop.”

De voorbije jaren stond Geert elke werkdag om 4.30 uur op, Marleen volgde een kwartiertje later. “We hebben nooit een wekker moeten zetten. Dat uur zat in ons bioritme. In al die jaren hebben we ons hooguit 10 keer overslapen en dat was dan omdat we eens weggeweest waren.”

Kwaliteitsslagerij Vanhullebus staat bekend om zijn droogworsten. “Vanuit heel West-Vlaanderen hadden we mensen die hier bij ons om droogworsten kwamen. Onze andere specialiteiten zijn gehakt, vers vlees, braadworsten en préparé van de chef. We zullen het recept van onze droogworsten doorgeven aan onze overnemers. Zij mogen uiteraard zelf kiezen of ze het gebruiken of niet.”

Straks verhuizen Geert en Marleen naar Snellegem. “We zijn blij dat de beenhouwerij blijft bestaan. We wisten dat de kans klein was, er zijn steeds minder beenhouwers en ook onze drie kinderen hebben voor iets anders gekozen. We hebben hier in Zedelgem 35 jaar fijne jaren achter de rug. We bouwden een mooi cliënteel op en zagen hele generaties passeren. We hebben kinderen weten geboren worden die ondertussen zelf al met hun kinderen naar de beenhouwerij komen. Via deze weg willen we nog eens alle klanten hartelijk bedanken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier