Geert Devriese uit Ardooie inventariseert jeugdbewegingswerk

(foto JM)
Redactie KW

Geert Devriese heeft zijn zinnen gezet op het inventariseren van het jeugdbewegingswerk in Ardooie en Koolskamp. In samenspraak met de Heemkundige King duikt hij in het verleden van de Ardooise en Koolskampse jeugdbewegingen. Maar hij kijkt ook vooruit.

Om zijn opzoekingswerk gemeengoed te maken schrijft hij dat neer. In het jaarboek van de Heemkundige kring, dat verschijnt op 1 december, is een eerste bijdrage gewijd aan de Ardooise jeugdbewegingen.

Gevarieerd

Naast een algemene beschouwing is het vooral Chiro Tijl die wordt belicht. “Geen toeval want ik was zelf jarenlang lid van de Chiro en zat er in de leiding. Ik had dan ook heel wat stof om neer te pennen. Dat is te lezen in het jaarboek. Maar ik wil op mijn elan doorgaan en kijk vooruit naar de volgende editie(s) van het jaarboek. Ardooie heeft immers een gevarieerd jeugdbewegingsleven.”

Geert maakte ondertussen een inventaris van de lokale jeugdbewegingen door de jaren heen. Sommigen bestaan nog en hebben een actieve werking. Anderen zijn verdwenen.

“Ik was zelf jarenlang lid van de Chiro en zat er in de leiding”

Voor deelgemeente Koolskamp zijn dat Chiro Edelweiss, de Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ), de +13-werking, de jeugdharmonie (KODHA), de KAJ en de VKAJ. Die laatste twee bestaan vandaag niet meer.

In Ardooie is het pallet wat ruimer. Daar zijn er, of waren er, de Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ), Chiro Nele, Chiro Tijl, de KAJ, de VKAJ, Roodkapjes, de Katholieke Studenten Actie (KSA), de jeugdwerking van de Landelijke Ruiters Vereniging, de scouts, het Jeugd Rode Kruis, het jeugdensemble Flierefluiter, het trommelkorps, de Kroonwacht, het jeugdclubhuis en het kinderatelier Fliereflotter.

Overkoepelend is er nog de jeugdraad voor Ardooie en Koolskamp. (JM)

We info heeft over al deze jeugdverenigingen, en vooral over de verenigingen die verdwenen zijn, kan Geert contacteren op gdeviese1@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier