Geert De Lombaerde maakt al 40 jaar lokale radio aan zee: “We werken samen met alles wat beweegt in Oostende”

Geert De Lombaerde. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Hannes Hosten

Geert De Lombaerde (57), de man achter radiozender Be One, heeft zijn hart verloren aan de Mercator. Zoals hij ook zijn hart heeft verloren aan de zee en aan Oostende. “Oostende is een stad die me enorm aanspreekt. Meer nog dan mijn geboortestreek, de Vlaamse Ardennen. Veertig jaar geleden maakte ik al radio aan zee. En het is de radio die me bijna 30 jaar geleden helemaal naar hier bracht.”

“Ik begon met radio in 1979”, vertelt Geert. “Op mijn 16de draaide ik muziek op fuiven in mijn thuisstad Oudenaarde. Een dj belandde toen bijna automatisch bij de lokale radio. Eerst bij radio Maeva in Asse, later bij Radio Contact in Brussel. Die zender bouwde een netwerk uit in de steden en dat bracht mij in de zomer van 1991 fulltime in Oostende. Het seizoen aan de kust, dat was het walhalla voor een radiomaker. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig maakte ik ‘s zomers al radio in de kelder van het Andromeda Hotel. Radio Andromeda, zo heette dat toen. Ik werkte er onder meer samen met Johan Verstreken.”

Lokale radio’s waren toen illegaal. Heb je dat aan den lijve ondervonden?

“Ik zat nog maar een week bij radio Maeva, toen de RTT en de rijkswacht er binnen vielen. Eigenlijk was dat een kat- en muisspelletje tussen de overheid en de radiomakers. Er stond altijd ergens nieuw materiaal klaar en nog voor de invallers weer op hun bureau waren, zonden wij alweer uit. Het illegale maakte het ook spannend. Maar iedereen lachte daarmee. Eigenlijk deden wij niemand kwaad.”

Wanneer kwam je voor het eerst aan de kust?

“Met mijn ouders ging ik van kleinsaf elk jaar twee weken naar zee. Altijd naar Duinbergen. De kust sprak mij altijd meer aan dan de Vlaamse Ardennen. De oneindigheid van de zee boeit me enorm. Oostende is ook een stad die me erg aanspreekt. Dat vakantiegevoel… Het stopt hier nooit. Oostende leeft altijd, ook in de winter. Ik ben een heel actieve mens. Stop mij op vakantie niet in een bos, ik moet leven zien.”

De Vlaamse Ardennen zijn nochtans ook mooi.

“Dat besefte ik destijds niet. Als ik nu in de Vlaamse Ardennen kom, zeg ik: waauw! Maar ik vrees dat ik de streek wat ontgroeid ben. Om de twee weken ga ik in Oudenaarde mijn moeder bezoeken. Maar na 30 jaar heb ik hier mijn vriendenkring. Dankzij de Ronde van Vlaanderen loopt de streek meer in de kijker dan vroeger. Ik kijk daar met belangstelling naar, maar mijn leven is hier.”

Tien jaar lang was je de man achter Hit FM. Waarom kwam daar een eind aan?

“Het nieuwe frequentieplan van de Vlaamse regering was een slag in het gezicht van de lokale radiosector. De wetgeving op de lokale radio’s is geënt op korte termijn. Je krijgt een vergunning voor negen jaar, daarna moet je weer van nul beginnen.

Wij zijn heel mainstream, bij ons hoor je geen schlagers, techno of hardrock

Met Hit FM hadden we een netwerk in 21 steden, maar het nieuwe decreet liet geen ketens meer toe. Gelukkig heb ik veel ervaring op de lokale markt en is lokale radio in Oostende nog altijd populair. Ik herbegon in 2018 met de stadszender Oostende 1, nu Be One.”

Waar halen jullie de centen vandaan?

“Wij zijn de enige sector in de cultuurbranche die het zonder subsidies moet doen. De VRT krijgt de koek, de anderen krijgen de kruimels. Wij moeten dus heel commercieel georganiseerd zijn. Bal populaires en stickerverkopen zijn niet meer van deze tijd. We leven puur van publiciteit. Ik heb mijn jarenlange ervaring mee, maar voor nieuwe mensen is dat een uitdaging.”

Hoeveel mensen luisteren naar lokale radio?

“Een enquête ten tijde van Hit FM wees uit dat wij 32.000 luisteraars hadden, enkel in de regio Oostende-Bredene-Middelkerke. Wij zijn hier de best beluisterde lokale zender en gaan er nog op vooruit. We investeren dan ook veel in lokale binding. We zijn aanwezig op evenementen, sponsoren clubs, werken samen met het Economisch Huis en Toerisme Oostende, verzorgen de muziek in de winkelstraten… We hebben een samenwerking met alles wat beweegt. Een redactie van drie mensen verzorgt onze dagelijkse nieuwsuitzendingen. Radio maken, dat is vooral aanwezig zijn.”

Zenden jullie nog echt uit vanuit een studio?

“Niet meer voltijds, dat is niet betaalbaar. De medewerkers spreken hun bijdragen thuis in. Onze centrale computer staat in De Mast en op het dak bevindt zich onze zendmast. In de Versluys Dôme hebben we een studio voor liveuitzendingen.”

Zit je zelf nog achter de microfoon?

“Nee. Tot 2003 heb ik dat heel intensief gedaan, maar sindsdien run ik zelf de radio en daar komt veel bij kijken. De bevlogen, vrolijke presentator uithangen en de zender ook nog managen: voor mij gaat dat niet samen.”

Wat is er bijzonder aan Be One?

“Ik denk niet dat er nog een andere radiozender is met hetzelfde format als wij. We draaien zowel muziek uit de jaren tachtig en negentig als de hits van vandaag, zonder extremen. Geen schlagers, techno of hardrock. Het is heel mainstream en dat verklaart waarom we zoveel luisteraars hebben. Van Be One genieten zowel mijn zoon van twaalf als mijn schoonpa van 65.”

Wie is Geert De Lombaerde?

Privé

Geboren in Oudenaarde op 12 november 1962. Spoelde in 1991 aan in Oostende. Woont nu in Bredene met zijn partner Julie en zoon Louis (12).

Opleiding/loopbaan

Diploma middelbare school. Sinds 1979 actief bij lokale radiozenders, sinds 1991 in de regio Oostende. Runde van 2009 tot 2018 Hit FM, daarna stadszender Oostende 1 en Be One. Zijn bedrijf Vlaamse Media Consulting (VMC) maakt ook websites en sinds 2018 het citymagazine OMAG.

Vrije tijd

Films bekijken, concerten bijwonen, lekker eten. Wandelt komende lente met zijn zoon van Porto naar Santiago de Compostela.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier