Geert Bourgeois voorziet 8,7 miljoen euro voor restauratie Belfort en Lakenhal in Ieper

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed, maakt 8,7 miljoen euro vrij voor de restauratie van het Belfort en de Lakenhal in Ieper. De middelen worden in vijf schijven over een periode van vijf jaar toegekend.

Tijdens de werken wordt er een maximale ontsluiting van het complex gegarandeerd. © BELGA

“Het in oorsprong 13de-eeuwse Belfort is een icoon van de stad Ieper, maar ook hét toonbeeld van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. De lakenhal symboliseert de middeleeuwse bloeiperiode van Ieper als Europese handelsmetropool. Samen vormen zij het meest indrukwekkende en alleszins het grootste burgerlijk gebouw in Europa. Met de restauratie verzekeren we het voortbestaan van deze twee erfgoedparels voor toekomstige generaties”, aldus minister-president Bourgeois.

De restauratiewerken zijn gespreid over verschillende jaren. In een eerste fase wordt gestart met het Belfort om vervolgens de Westervleugel, de Oostervleugel, de hoektorens en de Noordervleugel samen met de helft van de Coomansvleugel onder handen te nemen. In 2024 gaat de laatste fase van start en is het Ypermuseum en de Raadzaalvleugel aan de beurt.

“Tijdens de werken wordt er een maximale ontsluiting van het complex gegarandeerd opdat bezoekers aan het in Flanders Fields en het Ypermuseum kunnen blijven genieten van de erfgoedwaarden van deze uitzonderlijke gebouwen”, vervolgt Bourgeois.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.