"In 2017 ondertekenden we met de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een meerjarenpremieovereenkomst voor het uitvoeren van restauratiewerken op 24 Britse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. Gespreid over vijf jaar kan de CWGC rekenen op 3.9115.393,60 euro. De premie van bijna 700.000 euro vloeit voort uit deze meerjarenpremieovereenkomst", stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

In 2017 startte de CWGC met dringende restauratiewerken aan enkele kerkhoven. In 2018 volgde de restauratie van ommuringen van verscheidene kerkhoven. In 2019 worden volgende kerkhoven opgeknapt:

- Heuvelland: La Clytte Military Cemetery

- Heuvelland: La Laiterie Military Cemetery

- Ieper: La Brique Military British Cemetery

Uit onderzoek in 2015-2016 bleek dat restauratiewerken noodzakelijk zijn om de erfgoedwaarde van de begraafplaatsen en gedenktekens te behouden, te herstellen en te versterken. Op basis van de resultaten werd een beheersplan opgesteld. Naast restauratiewerken zijn ook werken opgenomen die een betere toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers garanderen.

De Commonwealth War Graves Commission

Heuvelland: La Laiterie., GF
Heuvelland: La Laiterie. © GF

De CWGC werd in 1917 opgericht. De commissie is verantwoordelijk voor het aanduiden en onderhouden van de graven van de Gemenebeststrijdkrachten die tijdens de beide wereldoorlogen sneuvelden. Ze staat ook in voor het oprichten en onderhouden van alle monumenten voor de gesneuvelden, ook voor hen die geen bekend graf hebben. De commissie zorgt voor graven van 2,7 miljoen gesneuvelden verspreid over 149 landen en houdt de registers bij van de 1,7 miljoen slachtoffers uit de Gemenebestlanden.

Het kantoor van de CWGC in Ieper beheert de begraafplaatsen en monumenten in elf landen in Noord-Europa (Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen en Zweden).

Heuvelland: La Clytte Military Cemetery., GF
Heuvelland: La Clytte Military Cemetery. © GF
"In 2017 ondertekenden we met de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een meerjarenpremieovereenkomst voor het uitvoeren van restauratiewerken op 24 Britse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. Gespreid over vijf jaar kan de CWGC rekenen op 3.9115.393,60 euro. De premie van bijna 700.000 euro vloeit voort uit deze meerjarenpremieovereenkomst", stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.- Heuvelland: La Clytte Military Cemetery- Heuvelland: La Laiterie Military Cemetery- Ieper: La Brique Military British CemeteryUit onderzoek in 2015-2016 bleek dat restauratiewerken noodzakelijk zijn om de erfgoedwaarde van de begraafplaatsen en gedenktekens te behouden, te herstellen en te versterken. Op basis van de resultaten werd een beheersplan opgesteld. Naast restauratiewerken zijn ook werken opgenomen die een betere toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers garanderen. De CWGC werd in 1917 opgericht. De commissie is verantwoordelijk voor het aanduiden en onderhouden van de graven van de Gemenebeststrijdkrachten die tijdens de beide wereldoorlogen sneuvelden. Ze staat ook in voor het oprichten en onderhouden van alle monumenten voor de gesneuvelden, ook voor hen die geen bekend graf hebben. De commissie zorgt voor graven van 2,7 miljoen gesneuvelden verspreid over 149 landen en houdt de registers bij van de 1,7 miljoen slachtoffers uit de Gemenebestlanden.Het kantoor van de CWGC in Ieper beheert de begraafplaatsen en monumenten in elf landen in Noord-Europa (Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen en Zweden).