Geeraard Vercruysse uit Rumbeke viert honderdste verjaardag in wzc De Zilverberg

De eeuweling Geeraard Vercruysse wordt met de beste zorgen omringd in wzc De Zilverberg. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Feest op de Zilverberg: Geeraard Vercruysse mocht er 100 kaarsjes uitblazen. De eeuweling stamt uit een sterk geslacht, want ook zijn zus Maria nadert de 100.

“Ons vader werd op 24 juli 1919 op de ouderlijke boerderij in de Babilliestraat in Rumbeke geboren”, begint dochter Lut te vertellen. “Hij is er tot aan de opname in het woonzorgcentrum De Zilverberg, nu ruim één jaar geleden, bijna een volledige eeuw blijven wonen.”

Het gezin waarin Geeraard opgroeide telde negen kinderen, waarvan er vier vroeg zijn gestorven. Zijn zus Maria (96) is nog in leven. “Na de lagere school volgde vader de landbouwschool in Roeselare. Een ideale voorbereiding voor het verder uitbouwen van de ouderlijke boerderij”, aldus dochter Lut. “Zijn dieren, zijn groenten, zijn bloemen, kortom alles wat buiten groeit en bloeit boeide hem mateloos. Het bracht ook brood op de plank voor het kroostrijke gezin dat hij samen met het meisje van de buren, Maria Vanmarcke, stichtte. Ze trouwden op 22 augustus 1951.”

Schrikken

“Rita, Annie, Greta, Fabienne en ikzelf zijn de vijf meisjes, Paul (overleden na vroeggeboorte), Jef (overleden op 43-jarige leeftijd) en Jan zijn de drie jongens. Op dit moment zijn er 15 kleinkinderen en is er al één achterkleinkind, een tweede is op komst. Wanneer die grote bende samen is kan ons vader enorm genieten van zoveel familiale gezelligheid.”

Tot op zijn 97ste reed Geeraard met de auto en dit zonder ongevallen

Tijdens WO II riep Geeraards moeder hem van het veld. Hij was pas afgezwaaid en hij moest verplicht mee gaan vechten. Dat was schrikken. “Bij de terugreis kon ons vader een ontploffing maar op het nippertje vermijden. Vader Geeraard was actief bij verschillende verenigingen, hetzij als lid, hetzij als bestuurslid. Jarenlang was hij één van de bezielers van de grootouderswerking van de Gezinsbond Rumbeke. Voor de jaarlijkse feestnamiddag verkocht hij, door zijn groot netwerk als volksvriend, altijd de meeste entreekaarten. Hij was ook één van de trekkers van de maandelijkse kaartnamiddag. Hij was een propagandist ‘pur sang’ voor de Gezinsbond en in het bijzonder voor de senioren.”

Tot op de hoge leeftijd van 90 jaar is Geeraard actief bestuurslid van de Gezinsbond gebleven. “Ik ben nu zelf, in de sporen van mijn vader, al vele jaren bestuurslid van de Gezinsbond”, zegt Lut trots.

Kwalijke val

“Daarnaast had hij ook vele hobby’s: toneelspelen, bollen, kaarten en duivenmelken. Hij kon ook genieten van het volgen van voetbal, boks- en wielerwedstrijden.”

“Op latere leeftijd hebben vader, moeder en broer Jef nog veel gereisd”, aldus Lut. Naar Spanje, Rhodos, Kreta, de Canarische eilanden, Turkije… Op 95-jarige leeftijd is hij nog bolderskampioen in ‘t Nieuw Boldershof te Oostnieuwkerke geworden. Daar was hij bijzonder fier op. Hij reed tot op zijn 97ste met de auto, dit zonder één aanrijding of ongeval. Zijn auto was zijn vrijheid.”

“Een tweetal jaar geleden verslechterde, na een kwalijke val thuis, zijn algemene gezondheidstoestand. Hij werd met veel liefde en toewijding door ons moeder Maria en hulp van buitenaf thuis verzorgd. Toen dit niet meer mogelijk was, werd hij in verschillende woonzorgcentra opgenomen, telkens op tijdelijke basis. Uiteindelijk werd hij definitief opgenomen in het wzc De Zilverberg, waar hij met de beste zorgen wordt omringd. Dagelijks is er bezoek: van ons moeder, dankzij de minibus van de Link of van één van zijn vele kinderen en kleinkinderen. We zijn gelukkig en dankbaar dat ons vader zo’n mooi leven in goede gezondheid heeft gekend en dat we feest kunnen vieren. We blijven dankbaar voor alle de jaren die nog komen”, besluit Lut. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier