Geëngageerde Diksmuidenaar Maurits Latré overleden

Maurice Latré. © uitvaartzorg Cornelis Diksmuide
Redactie KW

Op donderdag 20 augustus is Maurits Latré in Woumen overleden. Maurits werd 85.

Hij was gehuwd met Christiana Wynendaele en vader en schoonvader van Joos en Karoline Latré-Van Havere, Peter en Mieke Smet- Latré en Veerle en Gwen Latré-Kestemont en de opa van Robbe en Asena, Tuur en Charlotte, Peter Junior, Noëmie, Naära en Salomé.

Inzet voor armen en vluchtelingen

Maurits zal in de gedachten van de Diksmuidenaars voortleven als de leraar Latijn- geschiedenis in het Sint Aloysiuscollege, de man die zich op vele vlakken voor de gemeenschap inzette, vooral ook voor de kansarmen de vluchtelingen. Hij was medeoprichter van speelplein Zonnestraal, erevoorzitter van welzijnsschakel ‘t Vlot, lid van de werkgroep Ruimte en enthousiast medewerker van 11 11 11. Daarnaast was hij de ‘opa’ van ontelbare vluchtelingen die bij Maurits altijd een luisterend oor en een helpende hand vonden.

Maurits had de gave om mensen te laten samenwerken – Rik Maekelberg

Rik Maekelberg heeft Maurits nog een tijd als collega gekend, maar ook en vooral lange tijd als medewerker van welzijnsorganisaties. “Wat ik van Maurits vooral zal blijven onthouden is dat hij iemand was waarbij je altijd terecht kon voor goede raad en advies. Naast het lesgeven was hij ook nog bezig met verschillende dingen zoals de pastorale werkgroep. Samen met Jef Dumoulin stond hij aan de wieg van de 11 11 11 werkgroep, Broederlijk Delen en nog andere organisaties die zich voor het welzijn van de minst bedeelden inzetten. Ook voor de vluchtelingen stond hij altijd klaar”, vertelt Rik.

Nooit kwaad, altijd begripvol

“Hij was een inspirator die mensen kon bewegen om dingen te realiseren. Maurits heeft ook altijd iets verzoenend over zich gehad, hij had de gave om mensen te laten samenwerken. Zijn inzet voor de minst bedeelden, zowel in de derde wereld als hier bij ons , was enorm. Altijd ging hij vol energie door. Hij werkte zeker tot aan zijn 83ste mee aan Broederlijk Delen en 11 11 11, een minzaam man met het hart op de juiste plaats die altijd gezapig was en steeds bereid om voor de leerlingen nog eens extra uitleg te geven. Hij was iemand met ontzettend veel geduld die ik wel nog verontwaardigd gezien heb wanneer er mistoestanden waren, maar nooit of te nimmer heb kwaad gezien, een voorbeeld!”

De uitvaart wordt verzorgd door Uitvaartcentrum Cornelis Diksmuide en zal door de coronamaatregelen in beperkte kring plaatsvinden. Voor een laatste groet kan men tot en met woensdag 26 augustus bij Uitvaartcentrum Cornelis terecht, Woumenweg Diksmuide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier