Op de Paravangfeesten verzamelden alle samenwerkende corsodorpen om er de podiumboot Victorine een fleurig jasje te geven. Aangename temperaturen, maar een dikke pak wolken aan de hemel. De organisatie wrijft zich hiermee in de handen. Bij zonnig weer zouden alle toeristen naar het strand trekken, maar nu genoten ze van het folklorisch maritiem verleden van de badstad. Het feest rond het iconische windscherm uit 1908 bracht weinig nieuwigheden.

45.000 dahlia's

Enkel het initiatief 'Erfgoed in de Bloemen', dat eerder daags voor de bloemencorso plaatsvond, verhuisde van tijdstip. Rond half negen startten een 40-tal vrijwilligers uit Loenhout, Sint-Gillis-Dendermonde, Ternat, Wommelgem, Zundert (Nederland) en de eigen stad niet te vergeten met de romp van podiumboot Victorine te besteken met maar liefst 45.000 dahlia's.

"Doorheen de dag zijn er duizenden foto's gemaakt van het proces en het eindresultaat. Promotioneel komt dit het immaterieel erfgoed zeker ten goede. Elk figuur in de boot verwijst naar een corsostad. Vaak komen daar figuren van het strand en de zee in voor. Daarom willen we ontwerper Johan Van Trijp", zegt Jan Vanquathem, regisseur van de bloemencorso. Bedoeling is ook volgend jaar beide initiatieven te laten samenvallen.

Papieren strandbloemen

Ook de cel Kusterfgoed was op het dorp aanwezig. Deze zomer proberen zij de traditie van papieren strandbloemen levendig te houden. Kinderen konden bij hen aan de slag gaan.

(JW)